Fredagsquizaksen 22.4.16

Vi innleder helga med litt fotball, musikk, jus, politikk, idrett og geografi. Lykke til!

 1. Han ble kalt Klippen og ville fylt 92 år i dag om han fremdeles var i live. Fram til en sjarmerende rødtopp fra Nord-Vestlandet dukka opp og stjal rekorden hans var han den som hadde spilt flest A-kamper for det norske herrelandslaget i fotball. Hva er navnet?
 2. Danske AC/DC-fans som har bedt om det har fått igjen pengene for sine konsertbilletter etter at bandets nye vokalist ble lansert. Hvilke tre vokalister har bandet nå hatt?
 3. Tilhengere av lokaldemokrati landet rundt har jobbet iherdig for å få gjennomført folkeavstemninger om kommunesammenslåinger. Men hvor ofte kan man ha folkeavstemninger ifølge Grunnloven?
 4. Hvilket band vant spellemannsprisen for beste nykommer i 1994, og hadde en kort og hektisk karriere før vokalist Vibeke Saugestad dro videre på nye og ikke nødvendigvis bedre eventyr i 1995?
 5. Man skulle kanskje tro at en fyr som heter Donald ikke kan bli president for noe som helst, men det er fram til man sjekker hvem som er president for Det europeiske råd. Han har attpåtil prøvd seg som statsminister, og utførte denne oppgaven med moderat suksess hos våre polske venner. Hva er etternavnet?
 6. Hvilket land vant nylig VM i Cricket (Twenty20)?
 7. Nevn fire selvstendige stater på H (norsk stavemåte).

SVAR

 1. Thorbjørn Svendsen
 2. Bon Scott, Brian Johnson og nå altså Axl Rose
 3. Grunnloven sier faktisk ingenting om folkeavstemninger, så her er det bare å kjøre på for omstillingsvillige tilhengere av robuste løsninger for en fremoverlent fremtid.
 4. Weld
 5. Tusk
 6. Alle som har forsøkt å lese en cricket-tabell vet at det er det jo faktisk ikke mulig å vite, men Vest-India fikk i hvert fall flere gjerder enn England i finalen, og vi går ut ifra at det er positivt for førstnevnte.
 7. Haiti, Hellas, Honduras og Hviterussland. Flere er det ikke, om ikke det har dukket opp noen nye siden disse ord ble skrevet.