Luke 11

«Iddiot!» «Pappskalle!» «Småborgerlige kjøtthue!»
«Hengerumpe!» Tro det eller ei, men dette er ikke
kjælenavn tildelt sekretariatet verken av årets adventsquizdeltakere eller nåværende eller
framtidige ekser, men snarere begreper hentet direkte
fra et av rommene i norsk filmhistories skattkammer.
Alt dette er nå vel og bra, eller – det er nå ment som det
motsatte da.

Men hvilken, tross alt nokså vanlige og
anerkjente, idelogi er det som topper – eller skal vi si bunner, hele denne tiraden?

Svaret sender du som kommentar på denne sida innen klokka 23.59. Fasiten kommer rett etterpå, og ditt svar blir ikke synlig for andre før over midnatt.

Rett svar innen én time (12.45) gir laget tre poeng, rett svar innen midnatt gir to poeng. Delvis rett svar kan gi ett.

23 tanker om “Luke 11

 1. Skeletor er ikke helt iddiot, i dagens luke skal vi til Olsenbanden. De har en folkelig drøm om rask rikdom og et liv med flotte vaner, men gidder ikke kulturelle pretensjoner eller kryping for overmakta. Med andre ord praktiserer de (mer eller mindre bevisst) en anti-elitistisk ideologi.

 2. Jesus Quiztus sier:
  Det er liten tvil om at dette er Egon Olsens bannskap.
  Sosialist var også noe han hyppig benyttet som skjellsord.
  Så da er svaret sosialisme.

 3. Triadens leder Egon har det i kjeften og et skjellsord han lirer ut av seg ofte er «jævla sossialist». Så i dag mener vi at svaret er sosialisme.

 4. Vi var så fornøyde i går da vi klokket inn svaret i god tid innen fristen – og så forsvant det. Vi leste forventningsfulle gjennom rekken av riktige svar etter midnatt, men måtte slukøret konstantere at det var helt borte. Men vi prøver igjen i dag, selv om seiersrekken nå er brutt på mest skuffende vis. Som trøst var veien til svaret på dagens oppgave særdeles fornøyelig og lokket frem et smil. For en kan ikke annet enn smile når en ser på Egon Olsens tirader mot sine pappskaller av noen kollegaer. Og når det er riktig ille og han skal ta skikkelig hardt i – så er de sosialister. Så vårt svar på dagens oppgave er sosialisme.

 5. Dette er Egon Olsen sine tirader, og han kaller Dynamitt-Harry for jævla sosialist i alle fall én gang. Så vi går for det. Sosialisme altså. Hilsen Ingen grenser

 6. Sitatene stammer fra selveste Egon, og vi skal til Olsenbanden! Ideologien kan være flere;
  – Aristokrati
  – Kapitalisme

  Egon er en aristokrat som feiler med kapitalismens spilleregler. Prøver på det perfekte kupp sammen med Benny Bankboks og Kjell, blir lurt av eliten og ender i fengsel.

  I filmens univers er den sosiale logikken at politiet fanger småkriminelle, og freder storforbryterne (allierte med samfunnstoppene). Egon er en karikatur på det aristokratiske geni. Han blir holdt nede av misunnelse og udugelighet, mistenkeliggjort og misforstått. I filmene starter han i fengselet, prøver på det perfekte kupp, feiler og ender opp i fengselet igjen. Målet er ikke bare penger, men også høy sigarføring og andre privilegiene man gjerne forbinder med eliten.

  Endelig svar blir derfor Aristokrati

 7. Sprettballklubben er stolte av å stille med eit lag av ammatører, ispedd ein og annan iddiot og pappskalle. Vi kjem vel ikkje heilt unna å ha eit par småborgarlege kjøtthuer på laget, men kompenserer med å ha minst eit par jævla sossialistar.

  Ideologien vi skal fram til i dag er sosialisme. Den för til lycka. Men kanskje ikkje for Egon Olsen.

 8. Med Quizzefar kan reinsdyrene stole på at alt er tima og tilrettelagt. Egon Olsen er et naturlig forbilde for både dagens og fortidens ledere, det være seg orange narsisister med urealistiske nostalgiske historiefortellinger, kortvokste russere med atomkoffert, eller Quizzefar selv. Ideologi er derimot vanskelig å identifisere hos disse selvopptatte individene; populisme? narsisisme? nostalgi? hersketeknikk? nasjonalisme? konservatisme? proteksjonisme? Det er såpass vanskelig å koke ned til et konsept at amerikanerne har funnet opp en ny ideologi: «Trumpisme».
  I dag faller valget på ego(n)isme.

 9. Egon avslutter flere av tiradene sine med å kalle Benny, Kjell eller hvem det måtte være for sosialist, så da blir det nærliggende å tenke seg at sosialismen må være dagens svar.

 10. Det er Egon Olsen som skjeller ut sine kompanjonger med disse uttrykkene i de norske Olsenbandenfilmene. Og ideologien vi skal til er sosialismen, og det deilige uttrykket ‘jævla sosialist’.

 11. Stakkars Dynamitt-Harry blir utskjelt etter noter og kalt en jævla sosialist! Vi kan knapt tenke oss noe verre, og føler med godeste Harry.
  Dagens ideologi er altså sosialisme.
  #jævlasosialist

 12. Det har nesten blitt en vane for de Bedrukne å tro at vi har svaret innen det første kvarteret. MEN det hjelper dessverre ikke stort når vi setter oss selv ut av spill – overtenker vi, er det noen hint vi har gått glipp av? Blir ikke det for enkelt da, eller blir det for vanskelig? Bunner, topper, tirader, nåværende og framtidige ekser, dafuk!? Vanlig og anerkjent ideologi, eller mener sekreteriatet egentlig motsatt? Nei, man blir jo sprø av mindre. Derfor fortsetter vi å prioritere helsa, så vi tar oss en dram og holder resten av hviledagen hellig – og gir oss med adventsquiz for i dag. Vi går tilbake til kl 11:53 og status quo, og låser svaret på «sosialisme».

  Med sin arbeiderklassefremtoning tror vi Egon Olsen representerer sosialismens kritikk av småborgerskapet, med et klart spark oppover fra «bunnen» (check). Svarer ikke med full selvtillit i dag, men det har vel ingen bedrukne folk en søndag kveld uansett. Skål og god tredje søndag i advent.

 13. The Gangstashitters:
  Egon Olsen fra Olsenbanden vise oss at kjært barn har mange navn, når hain tiltale sine medsammensvorne. Olsenbanden e en rekke sosialrealistiske filma som t å begynne med va mynta på et voksent publikum med bordell og pub, men gradvis blei mer og mer mynta på barn. Dem e etter «Egons» mening mer realistisk, sosialrealistiske, enn de danske filman.

 14. I dag skal vi til ideologien sosialisme. Det er Egon fra Olsenbanden som er kjent for sine tirader og bruker utsagnet «jævla sosialist» gjentatte ganger. Det er derfor denne ideologien som topper tiradene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s