Luke 9

I dag skal vi til den spennende kombinasjonen toppidrett og ånden i flasken, og til en toppidrettsutøver som har prøvd ut den nokså famøse teorien til en psykiater som nok helst ville vært kjent for noe annet (en teori som har blitt til både film og teater, til tross for at angjeldende teoretiker slett ikke selv går god for teorien) – mot en familiær leges klare anbefaling, dog like fullt med suksess etter eget utsagn.

Hvilken teori og hvilken toppidrettsutøver er det snakk om?

Svaret sender du som kommentar på denne sida innen klokka 23.59. Fasiten kommer rett etterpå, og ditt svar blir ikke synlig for andre før over midnatt.

Rett svar innen én time (13.15) gir laget tre poeng, rett svar innen midnatt gir to poeng. Delvis rett svar kan gi ett

24 tanker om “Luke 9

 1. Psykiater Finn Skårderud anslår nemlig at vår reserverte fremferd i edru tilstand, rett og slett kommer av at vi er født med rundt minus 0,5 i promille(!).

  En som prøvde ut denne teorien og dro i land førsteplassen er Magnus Carlsen. Jeg tømte det jeg rakk på et kvarter, sier Magnus Carlsen.

  Om det var ildvannet eller at Carlsen stoppet å ta turneringen så seriøst er vanskelig å si, men 29-åringen greide å bryte ut av den negative spiralen etter stuntet.
  Så vi går for psykiater, Finn Skårderud og toppidrettsutøver, Magnus Carlsen.

  Og teorien om at vi er født med 0,5 % for lite promille i kroppen.

 2. Selv om Skårderud benekter å gå god for teorien, går den ut på at mennesket er født med en halv promille for lite. Noe som ble testet i filmen Et glass til, og nå går på teater. Magnus Carlsen testet den da han tok et glass vodka under VM i lynsjakk

 3. Familien Hverdagsen: Teorien: Alle er født med 0,5 i promille av Finn Skårderud. Utøver: Therese Johaug

 4. Teorien er fra filmen/teaterstykket «Ett glas til» (Druk), og går ut på at man har det bedre om man har en jevn og lav promille (vi mangler en halv promille med alkohol i blodet). Den kommer fra Finn Skårderud, og det er Magnus Carlsen som har testet den ut.

 5. I dagens luke skal vi til Finn Skårderuds teori om at å vedlikeholde en 0,5 i promille øker lykke, sosiale ferdigheter og diverse andre ferdigheter. Dette har skøyteløperen Nils van der Poel takket for, og har uttalt at han nyter denne teorien.

 6. I dag går vi for Finn Skårderids teori om at vi er født med 0,5 promille for lite alkohol i blodet, og du snakker kanskje om Petter Northug?

 7. I dag skal vi til psykiater og forfatter Finn Skårderuds påståtte teori om at alle mennesker er født med en halv promille for lite i blodet. «En slik teori har jeg aldri laget. Men jeg har blitt entusiastisk feilsitert», skriver Skårderud i et innlegg i Psykologisk.no.

  Den danske filmen Druk utforsker denne teorien. Toppidrettsutøveren Magnus Carlsen følte seg svært inspirert av filmen og bestemte seg i fjor for selv å prøve ut teorien under en online-turnering – hovedsaklig i form av inntak av øl. Det førte til suksess og seier! I et TV2-intervju blir Carlsens søster Ellen (som også er lege) om hun tror dette er Carlsens vei videre, men hun sier at hun som lege på ingen måte kan anbefale det.

  Skeletor korker med dette opp vinflasken og ønsker alle adventsquizzere god helg.

 8. Finn Skårderud fikk i sin tid oppgaven med å skrive et forord til en italiensk bok om vinens psykologiske virkninger. I nevnte forord lanserte han teorien om at vi mennesker er født med -0,5 i promille og at et par glass vin dermed vil gjenopprette balansen og gjøre deg «normal». I filmen Druk blir denne teorien behørig testet av de fire hovedpersonene, der de går inn for å holde en jevn promille på 0,5 gjennom dagen. Selv uten å ha sett filmen, så har vi våre mistanker om hvordan det gikk. For ordens skyld bør det også nevnes at Finn Skårderud selv mener denne teorien ikke stemmer og at medias vinkling var noe feilaktig. En annen som også stiller seg tvilende er lege Ellen Øen Carlsen, søster til Magnus Carlsen som testet denne teorien under VM i 2012. I motsetning til både Finn og Ellen, mente Magnus at det var en suksess.

 9. Det handler om Finn Skårderuds påståtte teori om at mennesket er født med en halv promille for lite i blodet.

  Den teorien har Magnus Carlsen testa med hell, men mot legesøsterens anbefaling.

 10. Vi skal til psykiater Finn Skårderuds teori om at alle er født med en halv promille for lite. Og Magnus Carlsen.

 11. Rideklubben brukte ett minutt på å trave rett inn i Finn Skårderuds teori om at mennesket er født med en halv promille for lite, noe Skårderud selv lenge var fortvilet over å ha blitt feilsitert på. En dag bestemte noen dansker seg for å teste ut denne teorien og lagde filmen Ett glass til hvor 4 menn tester ut hvordan det er å opprettholde 0.5 i promille.
  Så der har vi teorien, og vi strevde pittelitt med å finne toppidrettsutøveren, men etter en liten ridetur kom vi frem til at den familiære legen er Ellen Carlsen og at Magnus Carlsen da må være toppidrettsutøveren da han drakk vodka under et VM eller noe og presterte visstnok bedre etter å ha inntatt alkoholen. Dette visste vi før kl 13 i dag, men pikene var jo ute på ridetur og da vi kom tilbake hadde noen låst stalldøren hvor både pc og mobil lå innelåst. Men det ordna seg!

 12. Farfars prøver seg på disse løsningene for dagens luke:
  Finn Skårderuds (noe misforståtte) «teori»handler om at vår reserverte fremferd i edru tilstand, rett og slett kommer av at vi er født med rundt minus 0,5 i promille(!).
  Med andre ord: En andel i en leskende sommerhvitvin er ikke bare en nytelse, det gjør deg faktisk helt normal. Du trenger et par glass før du har drukket deg opp til null i sosial promille. Da kommer roen, overblikket og harmonien. Tingene faller på plass. (Kilde: Nrk)

  Når det gjelder toppidrettsutøver, prøver vi oss på George Best, selv om han kanskje hadde litt andre tanker rundt hvilken promille som fungerte best… Han skal visstnok ha uttalt følgende:
  «I’ve stopped drinking, but only while I’m asleep.»

 13. Det er Magnus Carlsen som er utøveren som har latt seg inspirere av Finn Skårderuds teori om at vi mennesker mangler en halv promille blodalkohol – som de fleste kanskje kjenner fra filmen Et Glass Til.

 14. Akk. I dag må vi bare håpe på ett poeng for delvis rett svar. Vi forsto ganske raskt at vi skulle til finn Skårderud og teorien han hevder å ikke stå bak, men likevel er kjent for: at mennesker er født med 0,5 promille for lite. Teorien som danner grunnlag for filmen «et glass til» blant annet.

  Men derfra til en toppidrettsutøver som med suksess og mot en leges råd har vært mye full? Nei den var verre. Vi gjetter villt på Tord Asle Gjerdalen (langrennsløper) som er lege og har en bror som er lege. Han deltok på en stafett med promillebriller på senkveld for snart fem år siden. Og det så såpass morsomt ut av det nok kan kalles en suksess.

 15. Finn Skårderuds teori (som han vel ikke helt vil vedkjenne seg at er en teori, men et utdrag fra essayet «Ånden i flasken» som er tatt ut fra sin sammenheng) dreier seg om vinens psykologiske effekt og går ut på at vi er født med rundt minus 0,5 i promille(!). Filmen og teatersykket må være «Druk», eller på norsk «Et glass til».
  Men, så var det dette med denne toppidrettsutøveren.. her gir verdensveven mange alternativer, alt fra eks-FFK spiller Dag Alexander Olsen (her kan man diskutere hvorvidt FFK er å betrakte som toppidrett), via eks-City sjef Roberto Mancini til Jens Arne Svartedal som tok seg et glass vin eller øl kvelden før viktige verdenscuprenn. Selv selveste Magnus Carlsen sier at han bøttet ned det han rakk av vodka på 15 minutter da det gikk dritt i lynsjakk-VM i 2012, og at det snudde etter det. Vi velger å la være å finkjemme alle videointervjuer med toppidrettsutøvere fra 2001 frem til i dag, eller alle artikler om leger som «reagerer på…» det ene eller andre, og tar heller sjansen på at vi skal til John Carew som i et avisintervju fra 2003 sier at han i Valencia gjerne fikk et halvt glass rødvin til lunsj klokken tre på kampdag, at han er strålende fornøyd med den spanske skikken og ikke frykter at det går utover spillernes prestasjoner (og at legen vi skal frem til er den kjente idrettslegen og administrerende direktør i norsk folkehjelp, Terje Halvorsen, som tydelig hevder at selv små mengder alkohol kan virke negativt på treningseffekten).

  Så – long story short, vi forretningsvaklerne vakler oss i dag frem til følgende:
  Teori – Skårderuds «teori» om at vi mangler en halv promille.
  Toppidrettsutøver – John Carew.

  I og med at vi på ingen måte har tenkt til å trene nå, går vi for å justere promillenivået basert på ovennevnte teori. Skål og god helg!

 16. Teorien er Finn Skårderuds påståtte teori om at mennesket er født med en halv promille for lite i blodet – Toppidrettsutøveren tar vi en råsjans på Matti Nykänen.

 17. I dag går vi for at sekreteriatet er ute etter teorien til Finn Skårderud om at mennesker er født med 0,5 for lite i promille.

  Når det gjelder toppidrettsutøvere så er det flust av de som har drukket seg opp til både kamp og livet. Vi satser på en som var best på drikking best på damer og best på banen. Den irske fotballspilleren George Best

 18. Her skal vi fram til Finn Skårderuds teori om at mennesker har 0.5‰ for lite alkohol i blodet. Denne teorien presenteres i forordet «Ånden i flasken» skrevet til boken «Om vinens psykologiske virkninger» av Edmondo De Amicis. Denne teorien danner også bakteppet for den danske filmen «Et glass til» som siden har blitt teaterstykke. Hvilken toppidrettsutøver det er snakk om klarer vi imidlertid ikke komme fram til, men vi velger å svare Petter Northug. Han er i alle fall godt kjent med alkoholens virkninger.

 19. Vi går for Finn Skårderud og hans halvseriøse teori om negativ promille. Northug gikk et par knepp over den idelle 0,5 promille, men hadde det sikkert grådig gøy før Audien takket for seg.

 20. Endelig en oppgave for De bedrukne! Som gode bedrukne folk har vi selvsagt både sett filmen «Et glass til» óg testa teorien, derfor er vi ganske trygge på at vi skal til den norske psykiateren Finn Skårderuds teori om at alle er født med en halv promille for lite i blodet i dagens luke.

  Når det kommer til toppidrettsutøveren gikk vi umiddelbart til den norske nasjonalidretten ski(skyting), og fant ut at Ole Einar Bjørndalen gurgla vodka hver dag. Men selvfølgelig spytta han det ut – han er tross alt toppidrettsutøver.
  Ordet toppidrettsutøver finta oss ut noen timer, og vi måtte rett og slett legge hele idretten til side, fokusere på hintet “familiær lege” i stedet, og gå gjennom alle kjente og semi-kjente leger vi visste om. Det tok oss til slutt til Ellen Carlsen, søstra til Magnus Carlsen. Bingo! Han prøvde ut teorien under en online sjakkturnering i fjor – men om han er en toppidrettsutøver er vi litt usikre på om vi er enige i da. Men det er en annen diskusjon. God bedrukken helg!

 21. The Gangstashitters:
  Finn Skårderud har en teori om at mennesket er født med en halv promille for lite. Han lanserer denne teorien i forordet til boka «om vinens psykologiske virkninger». Tittelen på forordet er «ånden i flasken». Han har senere avvist at han mente det.

  Både filmen «Drunk» («et glass til» på norsk. Verdt å se, ble inspirert og streamet den i dag) og teaterstykket «et glass til» er basert på denne teorien.

  Hvilken idrettsutøver det er snakk om var ei hardere nøtt å knekke, men vi gjetter på Petter Northug.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s