Fredagsquizaksen 14.11.14

I dag skal vi innom litteratur, film, mekanikk, gourmetmat, journalistikk, sjakk og FN. Til lykke med det hele!

 

1. Hvem har skrevet romanene om Jarle Klepp, som blant annet spiller i punkbandet Mathias Rust Band, kjent for låta «Fittesatan Anarkikommando» – et band vi bare kan håpe at lever opp til navnet sitt?

2. I hvilken by ligger verdens nordligste McDonalds-restaurant?

 

3. Hva heter det mekaniske puslespillet i tre dimensjoner, som er en terning sammensatt av småterninger som kan dreies i forhold til hverandre rundt sentrum i den store terningen? Terningflatene har seks ulike farger, og man skal orientere småterningene slik at hver av den store terningens flater blir ensfargede.

4. William Randolph Hearst sies å være en av to som sto bak den såkalte «gule presse», altså medier som fokuserer på skandaler og sensasjonsjag. Den andre var ungarer og redaktør for New York World, som han også eide. Han fikk en prestisjetung journalistpris oppkalt etter seg, hva heter denne karen?

5. Hva heter huspianisten i baren Rick’s i filmen Casablanca?

6. Det er jo sjakk-VM i disse dager, og vi må bare innom emnet som snarest. NRK har vegg-til-vegg-dekning, og har spadd fram en hel rekke kjendiser med mer eller mindre velutviklede sjakkferdigheter for å fylle sendeflata. Ingen klarer nok likevel å toppe spilleren på det tyske landslaget som i sin tid sa: «Fotball er som sjakk, bare uten terninger».

Hvem sto bak dette utsagnet?

7. Som kjent er nesten hver dag en FN-dag, og dagen i dag er intet unntak. Dagen i dag har til og med sin egen logo – en blå ring – men hva er det vi markerer?

SVAR

1. Tore Renberg

2. Murmansk

3. Rubiks kube

4. Joseph Pulitzer

5. Sam

6. Lukas Podolski

7. Det er verdens diabetesdag, vi gratulerer (om det er det man gjør?)!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s