Quizaksens fredagsquiz 16.5.14

Det er grunnlovsjubileum og vi kommer selvsagt ikke unna det, vi skal blant annet en tur innom det nasjonalromantiske oppgjøret mellom Magnus Carlsen og det norske folk, i tillegg til en sveip innom både Stortinget og Eidsvoll. Men det blir plass til noe annet også, altså. God fornøyelse!

1. I forrige uke fikk jeg den tvilsomme fornøyelse å overvære sjakkpartiet mellom Magnus Carlsen og Norge. Fornøyelsen var delt, siden en del av opplegget var at de norske brikkene skulle flyttes av en mystisk fyr i heldekkende rød trikot, og publikum skulle gjette hvem som skjulte seg i drakta. Hvem viste det seg å være?

2. Det nærmer seg sommer, og ikke minst nasjonaldagen, og vi er vel om mulig enda mer opptatt av været enn ellers. Men hvilken værtjeneste på nett er det nordmenn helst sverger til?

3. I helga møttes storlagene Moss Fotballklubb og Eidsvoll Turn (som på tross av navnet også primært bedriver fotballsparking)til dyst i et andredivisjonsoppgjør på Melløs stadion. Hvorfor var dette et symbolsk viktig oppgjør i grunnlovsjubileumssammenheng?

4.  Siden begivenhetene i 1814 ikke minst dreide seg om en skilsmisse mellom to land, markerer vi det med et par skilsmissespørsmål: a) Omtrent hvor mange skilsmisser er det årlig i Norge? b) Er det flere eller færre skilsmisser nå enn for ti år siden – eller er det omtrent like mange?

5. Og for å veie opp: Var det flest kvinner eller menn som giftet seg i fjor – eller var det (omtrent) like mange?

6. a) Hvor mange representanter møtte på Eidsvoll i 1814? b) Hvor mange representanter sitter det på Stortinget i dag?

7. Hva heter de tre nasjonale hesterasene i Norge?

 

 

SVAR

 

1. Selveste Oddvar Brå – og drakta viste med all tydelighet at ryktene er falske: Han har ikke brukket staven

2. Yr.no

3. Det var jo et oppgjør mellom Grunnloven og Mossekonvensjonen. Og konvensjonen vant overlegent 3-2.

4. a) Ca. 10000 (vi godtar 9500-10500) b) Tro det eller ei, men det er faktisk færre (en nedgang på 7,7%). Dette er naturligvis høyst bekymringsfullt!

5. Overraskende nok: Kvinner er nok mest glad i ekteskapet. Snaut 170 ekteskap mellom kvinner ble inngått, men bare drøyt 100 mellom menn.

6. a) 112 b) 169 (vi skal ikke spørre om hvor mange du kan navnet på)

7. Fjording, dølahest og nordlandshest/lyngshest

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s