Luke 5

Bibeltolkning er en av adventsquizsekretariatets yndlingsøvelser, noe dere nok ikke slipper unna i denne julestria heller – så hold tunga rett i munnen. «De gamle er eldst», blir det av og til sagt, og så later vi som vi forstår hva som menes. Men basert på kildene og kunnskapen vi har i dag, hvem er nå egentlig den eldste personen Bibelen nevner?

 

Svaret sender du som kommentar nederst på denne sida innen klokka 23.59. Fasiten kommer rett over midnatt, og ditt svar blir ikke synlig for andre før dette. Reglene er som vanlig: Rett svar innen en time (klokka 12:30) gir laget tre poeng, rett svar innen midnatt gir to poeng. Delvis rett svar kan gi ett.

Og naturligvis: Alle hjelpemidler er tillatt!

28 tanker om “Luke 5

 1. Uklart spørsmål!

  Metusalem BLE eldst i følge bibelen (969 år).

  … Men den eldste personen, i betydningen personen som levde tidligst/først, er selvsagt Adam.

  Og Metusalems far, Enok, døde aldri. Enkelte tolker i alle fall skriften slik. I bibelen står det at han ble bortrykket. Gud tok ham til seg. Han bare forsvant. Så for alt vi vet, lever han fortsatt.

 2. Metusalah levde fra 687-1656 e.b. eller 3317-2349 f.Kr. Han ble 969 år gammel – det eldste menneske som noensinne har levd – og han døde idet året Syndfloden kom, dvs. i år 1656 e.b. eller år 2349 f.Kr.

 3. Metusalem ble 962 år. Det er lite realistisk. Moses ble 120 år. Det går faktisk an. Spørsmålet lyser «basert» på og da bør det vel ikke være realistisk, selv om det står i bilblen.

  Team Antonsen går der for Metusalem, men ingen av tror han ble så gammel.

 4. Ja hvor I all verden skal quizmaster ha oss idag?? Vi har Metusalem som med sine reespektable 969 år sies å være den eldste beskrevne levealder. Mens f.eks Moses «bare» ble 120 år, til gjengjeld mer kompatible 120 med dagens kunnskap om levealder. Og sist, men langfra minst, Metusalems opphav Enok, hvor det hersker oversettende tvil om hans bortrykk/transformasjon/overførsel betyr om han døde I bokstavelig forstand, men tvertimot overlevde sin sønn. I sterk tvil går vi for sistnevnte og svarer: Enok

 5. Helgardering: Metusalem ble jo eldst med sine 969 år. Men hvis de som ikke ble så gamle teller med, ligger Adam i tet – selv om han bare ble 930. Hvis vi er ute etter historiske personer, holder vi en knapp på Abraham, antatt faktisk person rundt år 2000–1800 f.Kr.

 6. Dette er på alle måter et tolkningsspørsmål. Gud (Jesus) har jo vært her siden begynnelsen av, så han er på sett og vis eldst. Men person? Er det ikke på grensen til blasfemi å redusere Gud til noe så verdslig som en person? Jesus levde jo heller ikke så lenge som menneske. Det gjorde derimot Metusalem (eller Metusjalah), som skal ha blitt imponerende 969 år gammel. Men er vi første inne på Metusalem, er det verdt å nevne at hans far, Enok, strengt tatt aldri døde, men derimot ble rykket bort og fikk leve videre i himmelen. Dersom man aksepterer dette premisset, er Enok den eldste personen Bibelen nevner, simpelthen fordi han aldri døde og presumptivt lever i himmelen den dag i dag.

  Med dette forsøket på helgardering svarer jeg likevel: Metusalem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s