Er det noe Quizaksen.no er opptatt av, så er det arbeidsmiljø og HMS. Derfor ble sekretariatet i sin helhet sendt på Helse-, miljø- og sikkerhetskurs tidligere i vinter, for å lære om blant annet atmosfærisk, akustisk, aktinisk og ergonomisk arbeidsmiljø. Arbeidsmiljøloven sier jo mye spennende om dette, og skal si det er mye å lære! Men hva heter forskriften som regulerer hvor henholdsvis varmt og kaldt det kan være på arbeidsplassen før arbeidet kan legges ned?
Svaret sender du som kommentar nederst på denne sida innen klokka 23.59. Fasiten kommer rett over midnatt, og ditt svar blir ikke synlig for andre før dette. Reglene er som vanlig: Rett svar innen en time (klokka 13:10) gir laget tre poeng, rett svar innen midnatt gir to poeng. Delvis rett svar kan gi ett.
Og naturligvis: Alle hjelpemidler er tillatt!
Quizaksen.no – Vi spør helst, vårt kall er ei å svare
Det finnes ingen lov som sier at temperaturen ikke kan være over eller under en gitt temperatur. Arbeidstilsynet har likevel en anbefalt temperaturgrense på 19-26 grader på arbeidsplassen.
Arbeidsmiljøloven stiller et generelt krav om at arbeidsmiljøet skal være fullt forsvarlig.
Dermed kan det vel heller ikke være noen forskrift som skulle tilsi noe annet.
Så moralen her må være: Bli på jobben og fullfør advendtsquizaksen uansett hvor kaldt eller varmt det er.
Svaret er Arbeidsplassforskriften best.nr 759. Den tar for seg temperaturer. §4-4 i AML setter krav til det fysiske arbeidsmiljøet. Men man kan altså ikke bare legge ned arbeidet ved «den» eller «den» temperaturen, uten at det er vurdert eller forsøkt å gjøre tiltak i samarbeid med arbeidsgiver.
Familien Hverdagsen setter stor pris på at Quizaksen tar HMS på alvor, vi består tross alt av folk som både er tillitsvalgte og verneombud, og har, må vi innrømme, vært litt bekymra for om arbeidet med spørsmåla har vært underlagt relevant HMS-lovverk. Men nok om det.
Hverken AML eller der til hørende forskrifter angir konkrete temperaturer, men AML § 4-4 om krav til det fysiske arbeidsmiljøet, samt Forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler (arbeidsplassforskriften) § 2-14 (om klima, ventilasjon, luftkvalitet m.v.) slår fast at arbeidslokalene skal ha tilfredsstillende klima med hensyn til temperatur.
I og med at det spørres etter navn på forskrift, svarer Familien Hverdagsen; Arbeidsplassforskriften (det ville tatt alt for stor plass å skrive hele navnet på forskriften, men vi har jo gjort det over her, så det er vel greit).
Det er ingen forskrift i arbeidsmiljøloven som regulerer varme/kulde.
i forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler( arbeidsplassforskriften) kommer det kun med anbefalinger.
Regler om temperatur
Det kan være svært ubehagelig når det er for varmt eller for kaldt på arbeidsplassen. Lov eller forskrifter inneholder ingen faste temperaturgrenser, men Arbeidstilsynet anbefaler at temperaturen holdes under 22°C ved fysisk lett innearbeid i perioder med oppvarmingsbehov. Temperatur under 19°C eller over 26°C skal unngås.
Du kan lese mer om krav til det fysiske arbeidsmiljøet i arbeidsmiljølovens § 4-4 (lovdata.no)
Informerer om at theladies har hatt samtale med arbeidstilsynet. I følge dem er det ingen egen forskrift om dette. Reglene om temperatur er kun en veiledning. Det er opp til hver enkelt bedrift hva de velger å gjøre om temperatur blir for høy eller lav
Forskriften som tar for seg dette er: Arbeidsplassforskriften.
Det er allikevel ingenting i denne forskriften som sier noe konkret om når arbeidet kan legges ned. Den avgjørelsen tas eventuelt ut fra vurderinger gjort av arbeidsgiver/HMS-ansvarlig.
Lov eller forskrifter inneholder ingen faste temperaturgrenser, men Arbeidstilsynet anbefaler at temperaturen holdes under 22°C ved fysisk lett innearbeid i perioder med oppvarmingsbehov. Temperatur under 19°C eller over 26°C skal unngås. Svaret er altså at det ikke finnes noen forskrift som sier noe om dette.
Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid, og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven) § 4.4 og Forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler (arbeidsplassforskriften) §2-14 omhandler inneklima.
Riktignok nevnes ingen grenseverdier for akseptabel temperatur i noen av disse, men Arbeidstilsynet har veiledende anbefalinger at det bør holdes mellom 19 og 26 grader Celsius.
-Aboulomaniacs
Aristokattene er såre fornøyd med innetemperaturen, ja de er noen stuepuser, og liker seg godt på sekkepute under omnen god.Lovdata, Arbeidsmiljøloven, paragraf 4-4 omhandler temperatur på jobben, Men det står ( dessverre ) ikke i noen forskrift at du kan legge ned arbeidet ved for høy eller lav temperatur.
Vi Penthouse Playboys regner jo oss selv som en lysfontene og et miljøfyrtårn, og er veldig opptatt av et inkluderende og trygt arbeidsmiljø. Når vi har uniformert oppstilling på morgenen før vi marsjerer taktfast inn for å sette i gang arbeidet har vi høytlesning av arbeidsmiljøloven, og dens mange forskrifter. Spesielt liker vi godt en god a cappella av «Forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler» (arbeidsplassforskriften), som forsåvidt regulerer temperatur, men ikke nevner absolutte temperaturgrenser. Arbeidstilsynet har derimot sine anbefalinger men de er jo ikke en forskrift.
Denne aktuelle forskriften er forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler (arbeidsplassforskriften) – men den seier ingenting spesifikt om temperaturregulering. Regulert av paragraf 4-4, lov om det fysiske arbeidsmiljøet.
Det finnes ingen slike konkrete grenser for varmt og kaldt og dermed ingen forskrift som regulerer akkurat det.
…
Men Arbeidsplassforskriften sier at «Arbeidslokaler skal være utformet og innredet slik at de enkelte arbeidsplasser, personalrom mv. får tilfredsstillende klima med hensyn til temperatur […]».
Arbeidstilsynets veileder 444 inneholder anbefalinger om konkrete temperaturer, men ingen absolutte krav. Tilsynet anbefaler at temperaturer innendørs under 19°C eller over 26°C skal unngås.
Videre skriver tilsynet i sin digitale faktaark om temaet:
.»Arbeidsmiljøloven gir ingen temperaturgrenser. Verneombudet kan avbryte arbeidet dersom det mener at temperaturen innebærer umiddelbar risiko for sikkerhet og helse.
Det er inngått enkelte lokale avtaler om at arbeidet stanser ved temperaturer under minus 20°C.»
Verneombudets rett til å stanse farlig arbeid er forøvrig hjemlet direkte i AML § 6-3.
Det finnes ingen. Paragraf 4.4 sier noe om hva temp bør være, men verneombud styrer stans av arbeid.
Arbeidsmiljøloven regulerer generelle krav til arbeidsmiljø, inkludert temperatur. Verneombudet kan beslutte arbeidsstans ved umiddelbar fare for arbeidstakernes liv eller helse. Veiledninger rundt anbefalte temperaturer gis av arbeidstilsynet og i virksomhetsspesifikke forskrifter som Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler, mv.
Lure spørsmål idag? Anbefalt temperatur er 19-26 gr, men vi mener bestemt det ikke eksisterer noen forskrift eller minste/ høyeste temperatur der arbeidet legges ned
Kapittel 4. Krav til arbeidsmiljøet
§ 4-4.Krav til det fysiske arbeidsmiljøet (1)(2)
Verdt å nevne: Lov eller forskrifter inneholder ingen faste temperaturgrenser, men Arbeidstilsynet anbefaler at temperaturen holdes under 22°C ved fysisk lett innearbeid i perioder med oppvarmingsbehov. Temperatur under 19°C eller over 26°C skal unngås.
Tross arbeidsmiljølov med minst et snes tilhørende forskrifter, IA-avtaler og sterke fagforeninger, er det ikke regulert noen makstemperatur eller minimumstemperatur i norske lover eller forskrifter. Arbeidsmiljøloven stiller krav til et «forsvarlig arbeidsmiljø», men hva det innebærer er ikke godt å si. Arbeidstilsynet mener temperaturen skal ligge på 22 grader inne og hvis det er for kaldt ute skal arbeidsgiver sørge for klær. Til det forsvarlige, vel og merke.
Arbeidstilsynet har valgt å ikke gi egne forskrifter om inneklima og luftkvalitet. Dette skyldes ikke at slike forhold tillegges liten vekt, men at det er så mange faktorer som spiller inn at et helt strikt regelverk på enkeltfaktorene virker lite hensiktsmessig.
Denne veiledningen setter normverdier for enkelte klimafaktorer. For andre faktorer gis et grunnlag for vurdering og et utgangspunkt for arbeidsgiver/byggherre til å stille krav til rådgivere og leverandører.
Veiledningen omhandler luftkvalitet, byggematerialer, ventilasjon, enøk, termisk inneklima, innregulering, måling og kravspesifikasjon.
En engelsk utgave, Climate and Air Quality in the Workplace, best. nr. 516, er trukket tilbake.
Bestilling
Publikasjonen kan bestilles fra handlekurven nedenfor eller lastes ned som pdf-fil fra høyremargen på denne siden.
Svaret blir dq ifølge dette, at det ikke finnes i en forskrift. Men i den omtalte. Veiledningen.
Det finst ingen slik forskrift.