Fredagsquizaksen 10.7.15

I dag er vi navlebeskuende, men ikke før i spørsmål fem. Før det skal vi innom en musiker, et drømmerike, et yrke og Kristiansand. Og vi runder av med en sang og en eksentriker. Lykke til!

 

1. Hva heter den internasjonalt kjente norske trompetisten som i anledning sin fødselsdag luftet sin bekymring i Oppland Arbeiderblad med følgende utsagn:

«Jeg har litt angst. Jeg fyller 27 år, og det er jo nærmere 30 enn 26, som er nærmere 25.»

Det er ikke lett å bli gammel.

 

2. Hva er det norske, tyskklingene navnet på fantasiriket der menneskene lever i en behagelig lediggang og får alt de vil ha uten å jobbe, og som blant annet er blitt framstilt som et sted der takene er dekket av paier, skyene er av grøt, pølser vokser vilt og ferdig stekte griser løper rundt med kniver i kjøttet?

3. Dagens yrke: I dag skal vi til yrkesbetegnelsen på en økonom med fokus på virksomhetsstyring, økonomiske mål og analyse av nøkkeltall. Oppgavene består som regel av budsjettering, budsjettoppfølging, periodiske rapporter, prognoser og lønnsomhetsoppfølging. Yrkesbetegnelsen oppsto først i amerikanske jernbaneselskap på 1800-tallet.

4. Hvem var det som allerede i 1983 skrev og sang om apen «Julius som alle vil se», apen i dyreparken i Kristiansand?

5. Et forholdsvis vanlig spørsmål er det jo om Adam og Eva har navle – det er selvsagt verdt å tenke litt på. Men langt mer interessant er naturligvis: Hvis du går og kjøper en Barbiedukke nå – har den navle?

6. «Lese og skrive og regne er bra», men hva er det som gjør deg glad, ifølge sangen?

7. Han lot seg avbilde på alt fra pengesedler til vodkaflasker, skrev både landets skolepensum og nasjonalsang, oppkalte landets byer etter seg selv og sine familiemedlemmer, og reiste en 15 meter høy gullstatue av seg selv i byens hovedstad. Statuen roterer med sola, eller om man vil: sola roterer rundt statuen.

Hvilket land ble fra 1991 til hans død i 2006 ledet av den noe eksentriske Saparmurat Nijazov?

 

SVAR

1. Tine Thing Helseth

2. Slaraffenland (som egentlig betyr noe sånn som lat ape-land). Det er også viktig å merke seg at i Slaraffenland flyr ferdig stekte duer direkte inn i munnen på folk.

3. Controller

4. Terje Formoe

5. Ja, men Barbiedukken fikk ikke navle før i år 2000

6. Å få synge litt

7. Turkmenistan

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s