Fredagsquizaksen 9.10.15

Denne gangen starter vi med et slagord før vi hopper elegant mellom mer moderne teknologi via god, gammel sjørøvervisekunnskap og tilbake til samtidens ungdomsspråk. Videre skal vi til et yrke, før vi skal ut i rommet, og så runder vi av det hele med nok et uttrykk – som har lange røtter tilbake i populærkulturen.

Lykke til!

1. Hvilken stadig mindre innflytelsesrike bedrift opererer med slagordet «Oss mennesker imellom»?

2. På Wikipedia kan man stille inn språk og alt mulig, alt etter hva man foretrekker. Men hvilket verdensspråk er det som står nederst på lista på den norske forsida?

3. Han er jo en «sjørøverkap’ten av den gamle, gode sorten», den godeste Kaptein Sorte Bill, som Thorbjørn Egner skrev om. Men hvilket årstall er det han sier han er fra i samme vers?

4. Hva står den populære engelske forkortelsen YOLO for?

5. Denne yrkestittelen brukes om en faglært person som etter et fireårig utdanningsløp rengjør røykkanaler, ildsteder, sentralfyrings- og ventilasjonsanlegg for å forebygge brann og avgassutslipp. Hovedoppgaven er å fjerne sot og tjære, men de fører også ettersyn, har inspeksjoner og driver med informasjonsarbeid.

Hvilket yrke?

6. Hva heter den ytterste av planetene i vårt solsystem?

7. Vi mottar jo alle epostkassene fulle av spam om alt fra millioner som på generøst vis skal overføres fra Nigeria, til like generøse tilbud om penisforlengelse (man kan jo lure på hvem det er som har sladra), men:

a) Hva betyr ordet spam egentlig(på engelsk altså)?

b) Hvor kommer uttrykket spam brukt om søppelmail fra?

SVAR

1. Posten

2. Kinesisk (mandarin)

3. 1514

4. You only live once

5. Feier

6. Neptun (Pluto er som kjent degradert til dvergplanet, stakkar)

7.

a) Skinke på boks

b) Fra en Monty Python-sketsj (der Terry Jones driver Graham Chapman til vanvidd ved å repetere «spam, spam, spam» i det uendelige med skrikende kvinnestemme.)