De har vel fått pakket bort konfettien nå, og er mer eller mindre tilbake til hverdagen, en hverdag som verken Iversen, sekretariatet eller Botne kan forstå at er annet enn forholdsvis bedagelig. Vi tar derfor mot til oss – tross tidligere års anmodninger – og spør i dagens luke:
Må vinneren av Nobels Fredspris, i den grad vedkommende er en person, være i live?
Og NB: I dagens pulserende luke må svaret være (noenlunde vettugt) begrunnet – det vil altså ikke regnes som fullgodt med et ja/nei/tja/nja-svar. Grei ut!
Svaret sender du som kommentar nederst på denne sida innen klokka 23.59. Fasiten kommer rett over midnatt, og ditt svar blir ikke synlig for andre før dette. Reglene er som vanlig: Rett svar innen en time (klokka 12:50) gir laget tre poeng, rett svar innen midnatt gir to poeng. Delvis rett svar kan gi ett.
Og naturligvis: Alle hjelpemidler er tillatt!
Etter 1974 er svaret nei, med mindre vedkommende dør etter kunngjøringen. Før dette har prisen ved to tilfeller blitt utdelt post mortem. (Hammarskjold, 1961 og karlfeldt, 1931)
Én gang er den delt ut post mortem, i 1961 da Dag Hammarskjøld fikk prisen. Han var generalsekretær i FN frem til sin død. Ordningen med å kunne gi fredsprisen post mortem ble opphevet etter at hammarskjøld vant
Denna orker vi ikke bruke tid på. Personen kan vel dø under/før mottakelsen og vi ser det som en selvfølge at prisen allikevel tilfaller vedkommende (eller omkomne). Så: nei personen må ikke være i live.
En vinner av prisen må være i live, så fremt ikke personen dør etter at vedkommende er blitt tildelt prisen (men før personen har mottatt den).
Dag Hammarskjøld mottok fredsprisen posthumt i 1961, som eneste som har fått den etter sin død.
Vinneren må være i live ved kunngjøringen som finner sted i oktober. Dør vedkommende mellom kunngjøringen og utdelingen, vil vedkommende få prisen.
Etter noverande reglar kan ikkje prisen delast ut posthumt, utanom tilfelle der vinnaren døyr mellom tildelinga og mottakinga. Før regelendringa i 1974 fekk Dag Hammarskiöld fredsprisen posthumt i 1961.
Ralph Steinmann var avliden tre dagar før han fekk nobelprisen i medisin, men ettersom juryen ikkje hadde kjennskap til det fekk han prisen posthumt i 2011.
Ein kan altså ikkje nominerast til prisen om ein er død, men om ein døyr etter tildelinga, eller det ikkje er kjent for juryen at ein er avliden, så kan ein få prisen. Ein kan sjølvsagt ikkje fysisk møta opp og motta han, men ein vert i slike tilfelle rekna som vinnar.
Alle levende personer og aktive organisasjoner eller institusjoner kan foreslås som mottakere av Nobels fredspris, ifølge Nobelinstituttet. I utgangspunktet er derfor svaret ja, vedkommende må være i live. Men i 2011 døde en mottaker av medisinprisen mellom utnevnelsen og utdelingen. Han står fortsatt oppført som mottaker. Vi må anta at denne beslutningen gir presedens også for fredsprisen, og at det derfor teoretisk er mulig å motta prisen post mortem.
Nobelkomiteen kan ikke gi fredsprisen post mortem, med mindre fredsprisvinneren dør etter at tildelingen er kunngjort.
Ja, med mindre mottakeren dør etter at tildelingen er kunngjort. Så kan man legge til at dette gjelder fra 1974 da statuttene ble endret, og at tildeling posthumt er gjort en gang tidligere , til Dag Hammarskjöld i 1961
Frem til nittenhundredeogsyttifire var det mulig å motta nobelpris posthumt dersom man var nominert før dødstidspunktet og under særlige omstendigheter, hvilket også (bl.a.) Dag Hammarskjöld gjorde.
I ’74 ble statuttene endret, slik at nobelpris ikke deles ut posthumt, unntatt hvis prismottakeren går bort i tiden mellom tildelingen (når vinneren annonseres/offentliggjøres) og selve utdelingsseremonien.
Dette er muligens kun veiledende, for i 2011 fikk Ralph M. Steinman nobelpris (riktig nok i fysiologi/medisin), til tross for at han avgikk ved døden 3 dager før tildelingen.
Nobelstiftelsen var på tildelingstidspunktet ikke kjent med at Steinman var død, og sekretariatet tolket sine egne statutter til at prisen likevel kunne tildeles. Dette kan tenkes å danne presendens også for utdeling av Nobels Fredspris.
Svaret er altså ja, vinneren må – så vidt nobelpriskommitteen vet – være i live.
Prisen kan, siden 1974, ikke deles ut posthumt med mindre vinneren av prisen har dødd etter at tildelingen ble kunngjort. Dag Hammarskjøld er den eneste som har vunnet posthumt, i 1961.
Dag Hammarskjöld var den første og eneste som har mottatt fredsprisen etter sin død. Den gang, i 1961, var det tillatt, men så ble ordningen med å kunne gi fredsprisen post mortem opphevet. Idag er det mulig hvis personen dør mellom annonnseringa og tildeling av prisen.
Nobelprisene for «ditt og datt» kan deles på tre personer som alle må være i live. Nobelsprisen, tja, har ikke den regelen skrevet, men fredsprisen har aldri vært delt ut til en død person. Gandhi burde muligens fått den, men fikk den aldri- kanskje fordi han døde…
«Alle levende personer og … …kan foreslås som mottakere av Nobels fredspris. For å være gyldig må nominasjonen komme inn innen 31.januar.»
Når vinneren er bestemt, ikke annonsert, og eventuelt dør, hva vet vel vi da, hopper komiteen til FIRST RUNNER UP,alt er jo hemmelig..
Nobelprisene for «ditt og datt» kan deles på tre personer som alle må være i live. Nobelsprisen, tja, har ikke den regelen skrevet, men fredsprisen har aldri vært delt ut til en død person. Gandhi burde muligens fått den, men fikk den aldri- kanskje fordi han døde…
«Alle levende personer og … …kan foreslås som mottakere av Nobels fredspris. For å være gyldig må nominasjonen komme inn innen 31.januar.»
Når vinneren er bestemt, ikke annonsert, og eventuelt dør, hva vet vel vi da, hopper komiteen til FIRST RUNNER UP,alt er jo hemmelig..
«Grei ut» ga assosiasjoner til norskoppgaver på ungdomsskolen. Svadamene er imidlertid betydelig mer positive til å greie ut nå, enn de var til å greie ut den gang da. Så vi gikk dermed løs på oppgaven med en iver ukjent for ungdomsskoleelever, og fant raskt ut at det i 1974 ble regelen at mottakere av Nobelprisene må være i live, noe som også inkluderer fredsprisen. Før dette var det bare to personer som fikk nobelprisen posthumt, hvorav den ene var fredsprisen til Dag Hamarskiöld. Man kan jo godt se at det å gi arvingene mer å krangle om er temmelig langt unna Nobels intensjon med prisen.
Posthume nominasjoner er ikke tillatt, men tildeling kan forekomme dersom vedkommende døde mellom priskomiteens beslutning og seremonien i desember. Før 1974 var posthume tildelinger tillatt dersom mottakeren døde etter å ha blitt nominert.
Dag Hammarskjöld ble tildelt Nobels fredspris for sin innsats, post mortem i 1961. Det er den eneste gangen at fredsprisen er blitt tildelt noen etter vedkommendes død.
Det var også aktuelt for Nobelprisen i medisin i 2011, da Ralph Steinmann døde før han fikk beskjeden om at han hadde blitt tildelt prisen. Beslutningen var tatt, men ikke annonsert og han fikk beholde prisen.
Familien Hverdagsen har tenkt, og lest, og tolket. Det har gjort at vi kommer fram til følgende svar:
Nei, personen må ikke være i livet i det fredsprisen tildeles. Derimot må personen ha vært i livet, det året nobelprisen gjelder for.
Nobel skriver i sitt testamente at prisene skal gis til folk som, det foregående år, har bidratt stort til menneskeheten. Av dette kan man tolke at prisvinneren må være i livet det året prisen gjelder for, men kan for så vidt ha forlatte disse «jaktmarker» innen prisen tildeles og deles ut.
Jesus Quiztus proklamerer at med mindre du har kontakter på sitt nivå og dermed kan gjenoppstå, eller at du rekker å krepere i tiden mellom kunngjørelse og utdeling, får du ingen Nobels fredspris etter at det i 1974 ble foretatt en endring i statuttene som umuliggjør dette. Svenske Dag Hammarskjöld var i 1961 den første og siste som har mottatt fredsprisen posthumt. I den grad det lar seg gjøre, rent praktisk.
Det følger av Nobelstiftelses statutter at en pris ikke kan tildeles en død person. Prisen kan likevel tildeles dersom mottakeren dør mellom annonseringen av prisen og prisseremonien. I 2011 konkluderte det styret i Nobelstiftelsen med at dette også måtte gjelde når tildelingen ble annonsert før komitéen var kjent med at vinneren nylig hadde avgått med døden.
Denne bestemmelsen kom inn i statuttene i 1974, og Nobels fredspris har ikke blitt tildelt posthumt etter dette. Før 1974 er Dag Hammarskjöld (1961) den eneste som har blitt tildelt fredsprisen etter sin død.
Vinneren må være i live fram til annonseringen, men kan dø før utdelingen.
Leskur Leikekarar helgarderer i dag, og svarer
JA: «Work produced by a person since deceased shall not be considered for an award.»
NEI: «If, however, a prizewinner dies before he has received the prize, then the prize may be presented.»
TJA: «Following the 2011 announcement of the Nobel Prize in Physiology or Medicine, it was discovered that one of the Medicine Laureates, Ralph Steinman, had passed away three days earlier. The Board of the Nobel Foundation examined the statutes, and an interpretation of the purpose of the rule above led to the conclusion that Ralph Steinman should continue to remain a Nobel Laureate, as the Nobel Assembly at Karolinska Institutet had announced the 2011 Nobel Laureates in Physiology or Medicine without knowing of his death.»
NJA: Siden nobelkomiteen tydeligvis ikke gidder følge siden egne regler, er alt usikkert.
Jordpotetene svarer ja. Prisen kan ikke deles ut posthumt. Om det er en organisasjon som skal få den, må den være aktiv. Vi regner med at dette også gjelder for mennesker
Vi vil forøvrig rette en vennlig takk til Det Norske Nobelinstitutt for dets rause, usnerpete imøtekommenhet i forbindelse med formiddagens henvendelse fra Equipatien. Mer publikumsvennlige, forekommende, sjarmante medarbeidere skal en lete lenge etter, i allefall hvis en kun leter internt i det Norske Nobelinstitutt.
Nei, det kan jeg ikke tenke meg. Ralph Steinman fikk jo prisen for medisin etter sin død, men det er kun fordi komiteen ikke var klar over det nylige dødsfallet. Så da blirre NEI herifra😉, langt nok svar???
At Gandhi aldri mottok Nobels Fredspris har gitt komiteen en kronisk dårlig samvittighet
Årsaken til det er at Nobelkomiteen ikke kan gi fredsprisen post mortem, med mindre fredsprisvinneren dør etter at tildelingen er kunngjort.
Mahatma Gandhi ble drept 30. januar 1948, skutt av en hindufanatiker.
Tidligere generalsekretær i FN, svenske Dag Hammarskjöld var den første og eneste som har mottatt fredsprisen etter sin død. Den gang, i 1961, var det tillatt, men så ble ordningen med å kunne gi fredsprisen post mortem opphevet.
Dermed vil Nobelkomiteen aldri kunne rette opp sin største forsømmelse. I hvert fall ikke fullt ut
Nobel satt tre krav til utdelingen av Fredsprisen:
Arbeid for:
– reduksjon av militærstyrker
– arrangering av fredskongresser
– nasjonenes forbrødring
Nå deler de den ikke lenger ut til døde personer, men Dag Hammarskjöld fikk den etter sin død. Så aldri si aldri. Brått er reglene endret.