Luke 4

Pengesedler er som kjent i vinden som aldri før, i Norge har denne betalingsformen et hav av tid foran seg. Og i anledning den sterke analogiseringen man ser verden over når det gjelder betalingsmidler, har Norges Bank like godt bestemt seg for å lansere en ny seddelserie. Siste og største skudd på stammen kom i høst.

Nok om det: Noe av fordelen med fysiske betalingsmidler er, som vi alle vet, at de ikke utsettes for slitasje og at de vanskelig går i stykker. Skulle det utenkelige likevel skje, er kanskje likevel ikke alt håp ute:

For hvor mye verdi har du egentlig, dersom du sitter med halvparten av det som åpenbart er en norsk seddel, på hvilken du ser et par mer eller mindre leselige signaturer, litt kjetting, en fugl, deler av noe sjømat, valørtallet på begge sider, og – snakk om flaks! – seddelnummeret?

 

 

Svaret sender du som kommentar nederst på denne sida innen klokka 23.59. Fasiten kommer rett over midnatt, og ditt svar blir ikke synlig for andre før dette. Reglene er som vanlig: Rett svar innen en time (klokka 13:03) gir laget tre poeng, rett svar innen midnatt gir to poeng. Delvis rett svar kan gi ett.

Og naturligvis: Alle hjelpemidler er tillatt!

28 tanker om “Luke 4

 1. 50 – 55 % av seddelen i behold: erstattes med halv pålydende verdi.
  Ettersom seddelens originalverdi var 100 kroner, vil verdien nå være 50kr.

 2. Har du 50%-55% av en seddel får du halvparten av verdien.
  Under 50% av seddelen igen utbetaling
  Over 55%av seddelen hele verdien.
  Svaret blir da uavhengig av fugl fisk tall eller ball: har du halvparten såfår du halvparten av verdien..

 3. Ifølge Norges Banks egne forskrifter så kan 50-55% av en seddel erstattes med halvparten av seddelens verdi. Da spørsmålet gjelder en 200-kroners seddel så vil svaret på oppgaven være hundre kroner. Man kan imidlertid ikke bruke den hvor som helst, men må veksle den inn i Norges Bank. Svadamene var temmelig overrasket over at Norges Bank ikke nevnte seddelnummeret med et eneste ord – og måtte dermed konkludere med at det var en gammel ordning, eller en gammel myte, at hele beløpet ble refundert så sant man hadde seddelnummeret.

 4. Quizmas’erne innehar isåfall en verdi på 100 kr, da 50-55% av en seddel erstattes med halvparten av beløpet, og seddelen er en av de nye 200-lappene, som i likhet med alle de nye sedlene har bilder av fugl og en kjetting, men er alene om å ha fisk som motiv.

 5. I henhold til Forskrift om erstatning for bortkomne, brente eller skadde sedler og mynter, § 3, erstattes skadde sedler hvor 50 – 55 % av seddelen i behold: med halv pålydende verdi. Med forutsetning om at seddelen i oppgaven er nøyaktig 50%, vil valøren da være halvparten av nominell verdi for den aktuelle seddelen.
  30.5.2017 utkom utgave VIII av 200-kronersseddelen, med motiver med tema «havet som gir oss mat». Her kan vi tydelig se torsk og sild, lundefugl og kjetting, samt de obligatoriske underskriftene og valørtall på begge sider. I tillegg er to seddelnummer trykket på seddelen, en på hver halvdel av seddelen. Med utgangspunkt i ovennevnte forskrift og beskrivelse av seneste utgaven av 200-lappen, er svaret derfor 100 kroner

 6. Leskur Leikekarar har mye fint å si om sedler, og vi ble litt overrasket da vi skjønte at de kunne bli brukt som betalingsmiddel i tillegg til inntak av nesesnop. Norske sedler er også ment for å deles, så hvis to stk trenger en seddel på kveldstid kan en bare klippe den i to like deler. Deler to stk en blåaktig torskeseddel verdt 200kr i to like deler (50-50), og den andre personen glemmer å gi tilbake sin del, kan en ta med seddelen til Norges Bank og få halvparten av verdien tilbake – dvs 100 kr. ( Har du klippet litt ujevnt og sitter igjen med mer enn 55% så kan du faktisk få igjen 200 kr. )

  PSA: Neste gang dere deler «melis» og klipper opp en seddel for synkronsnusing – klipp litt ujevnt!

 7. Verdien er 100 (fordi man med 50-55 % av seddelen får halvparten av seddelen verdi. Seddelen er en 200-lapp)

 8. Verdien er 100 (fordi man med 50-55 % av seddelen får halvparten av seddelen verdi. Seddelen er en 200-lapp)

 9. Dersom du sitter med halvparten av denne norske seddelen med sjømat etc, får du, etter Norges Bank sine regler, igjen halvparten av verdien, og sjømat finner du på 200 kr-seddel, så verdien er da 100 kr. Uavhengig om du har seddelnummer eller ei.
  Hadde du derimot hatt 55% av seddelen, ville du fått full verdien på seddelen din.

 10. Sprettballklubben viser seg å ha vel så mange dommarar som spelarar, og er sjeleglade for eit dykk ned i regelverket. Det er berre er 200 kr-setelen som kan seiast å vise noko vi kan kalle sjømat, om vi da ikkje reknar sjøfuglen lunde (som visstnok smaker heilt OK, i følgje lagets visekaptein for nordatlantisk gastronomi).

  Ein halv 200 kr-setel viser seg berre å vere verdt 100 kr, jamvel om du har setelnummeret intakt, om vi skal tru forskrift om erstatning for bortkomne, brente eller skadde sedler og mynter § 3 første ledd, som altså seier at når 50 % av setelen er i behold er erstatninga halv pålydande verdi. Og dette laget er, som vi ymta om over, ganske tilbøyeleg til å tru på gjeldande forskrifter.

  Vi svarer altså 100 kr.

 11. Seddelen vi skal til er 200-lappen, men den har 50% verdi hvis man bare har halve seddelen. Svaret vårt er 100kr.

 12. Kr. 100. For som det heter i forskrifta: «50 – 55 % av seddelen i behold: erstattes med halv pålydende verdi»

 13. Hei igjen, den kommentaren med signatur Team Jord er fra laget Jordpotetene, ja.. Det ble veldig spontant og det gikk litt fort i svingene her

 14. Som Moses delte havet, har han også tatt for seg denne 200- lappen. Med halvparten igjen, er denne verdt 100kr.
  Varme klemmer fra Jesus Quiztus

 15. Da har du 50% av en torske- seddel, altså en norsk 200- lapp.
  Denne er, som kjent, verdt halvparten av valøren; 100 kr.

 16. Det høres ut som du har en 200-lapp, og siden du du har halvparten, som i denne sammenheng går inn under kategorien 50-55 %, har du halvparten av dennes verdi, altså hundre kroner.

 17. En halv seddel er verdt nettopp det. Halvparten av verdien. Er du så heldig at du faktisk har begge halvdelene, så kan du få hele verdien tilbake.

 18. Seddelen vi for øvrig har som er med torsk, kjettig og en lundefugl er 200,-. Det vil da si at du får 100,- hvis banken godtar den og den er mellom 50 – 55%.

  Ingenting varer evig og en 200-lapp har forøvrig en forventet levetid på 2-3 år.

 19. «Den halve seddelen det er snakk om må være en serie VIII 200-lapp. Den inneholder alle de nevnte elementer. En HALV 200 lapp kan dog ikke inneholde både kjetting, fugl, deler av sjømat , to signaturer OG seddelnummer. Serienummer, ja, men ikke seddelnummer; det må være på motsatt side. The Ladies har ved hjelp av sin årvåkenhet spottet at denne seddelen må være FALSK! 0,00 kr i verdi.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s