Arbeiderquiz 1.5.20

Her kommer Arbeiderquiz 2020, 1. mai fra klokka 20.00.

Gratulerer med dagen, folkens!

Da er vi straks klare for Arbeiderquiz 2020 her på Quizaksen.no

Meld på laget i kommentarfeltet under her, så starter vi opp om få minutter.

Spørsmåla kommer ett etter ett her, etterhvert som kvelden skrider fram. I kveld skal vi kåre to vinnere!

Først blir det to runder med ti spørsmål i hver runde. Dere leverer svarene samlet etter hver runde. Svar legges som kommentar i denne posten.

Så kjører vi en hurtigrunde med bonusspørsmål, der er det egne regler (mer om det når den tid kommer).

 

Da er vi klare til å jobbe igang fredagsquizen denne deilige 1.mai-dagen, som har vært litt annerledes enn ellers for de fleste. Reglene er forklart, lagene er påmeldt og vi kjører igang. Vi starter med en yrkesgruppe:

 1. Hvilken yrkesgruppe er det som alltid er både maskulin og i godt lune, ifølge en gammel, norsk barnesang?

Sekretariatet ser ingen grunn til å dvele lenge ved denne åpningen, og haster videre i sin myke start på kvelden:

2. Hva kaller man arbeidernes dag på engelsk?

I neste spørsmål skal vi over på moderne arbeiderlitteratur, og spørsmålet er nesten like lang som det litterære verket det spørres om. Hold dere fast:

3.  Forfatteren ble født første halvdel av 80-tallet, vokste opp i en liten sørlandskommune og debuterte som skjønnlitterær forfatter i sine tidlige 30-år. Hans selvbiografiske novellesamling ble debutantprisbelønnet og handler om å falle utafor storsamfunnet, mislykkes på skolen, i arbeidsmarkedet, på boligmarkedet – og kjærlighetslivet går vel heller ikke så det suser. Han mente sjøl at han ikke kan skrive, og har uttalt at «boka mi har blitt tatt inn på pensum på Universitetet i Oslo. Der hadde aldri jeg blitt tatt opp…». Boka handler ikke minst om å ta småjobber, strøjobber, lagerjobber, fabrikkjobber, jobbene som gir deg det som også er tittelen på denne boka – nemlig?

Vi leser oss videre, og har kommet til kveldens første to-poenger. Vi holder oss blant de skrivende, vi holder oss i vårt eget land, men skal noe tilbake i tid:

4.

a) Hvilken dikter ba oss om å stryke kristenkorset av vårt flagg og heise det rent og rødt?

b) Hvem skrev:

«Heis oss et rødt, et flammende flagg

Heis det som merke for sol og for dag

Heis det for alle som trodde og tror

At livet som kjemper

Er livet som gror!»?

 

Vi beveger oss videre, forlater lyrikken for en stakket stund, og går over på noe mer håndfast. Vi skal til lønnsoppgjør!

5. Lønnsoppgjørene i Norge baserer seg på en modell der konkurranseutsatt industri forhandler først, og så tilpasser resten av arbeidslivet seg dette oppgjøret.

Hva kalles denne modellen?

 

Over på litt kultur nå, til litt klassisk norsk filmhistorie (og lynne?):

6. Det er en folkekjær figur som i sin tid kom med dette utsagnet, men hvilken faktisk persons stemme uttaler det udødelige: «Kom arbeidslyst og treng deg på. Her skal du motstand finne!»?

Sekretariatet håper lagene har kommet godt igang, er ved godt mot og er forberedt på å opprettholde det gode arbeidet. Selv om neste tema er streik!

7. Norge skiller seg ut på streikestatistikken i verden, og det er jo noe å skryte av. Men på hvilken måte skiller vi oss ut, hva av det følgende er riktig:

a) Vi har få tapte arbeidsdager som følge av streik.

b) Vi har mange tapte arbeidsdager som følge av streik.

c) Vi har få streiker.

d) Vi har mange streiker.

Oppmerksomme quizere har muligens lagt merke til at det er et slags gjennomgangstema her i kveld, det meste ser ut til å handle om arbeid, arbeidere og arbeidernes dag. Og siden en god ting ikke kan sies for ofte: Gratulerer med dagen!

Man skulle tro det var mulig å styre unna enkelte emner på en dag som dette, og religion burde kanskje være ett av dem. Men nei. Vi må en tur innom bøkenes bok:

8. Hvilket av bibelens ti bud befaler å ikke begjære din nestes arbeidsfolk?

Da forlater vi den åndelige verden, og går til det litt mer jordnære. Vi skal tilbake til det mer kjødelige og konkrete:

9. Hvem var det som i sin tid beskrev forhandlingene under hovedoppgjøret på følgende måte: «En gjeng med folk satt og hekla og så på hverandre i mange dager»?

Vi runder av første runde med et spørsmål om et yrke. Så tar vi noen minutter til å se over svararket og levere det inn som kommentar under her, husk lagnavn. Men først altså, et yrke:

10. Hva er yrkesbetegnelsen på en person med utdannelse og fagbrev innen utdanningsprogrammet Design og håndverk, og som med få tekniske hjelpemidler befatter seg med dekorasjonsmaterialer av levende og tørt materiale fra floraen, som settes sammen og benyttes til diverse formål for mennesker i ulike livssituasjoner?

Det var runde 1, folkens! Innleveringsfrist 21.05.

Da er det klart for retting, og lagene skal rette hverandre. Man retter laget som står under sitt eget (det siste retter det første). Svarene kommer her:

SVAR

 1. Bussjåfører («En bussjåfør, en bussjåfør, det er en mann med godt humør»)
 2. Labour Day, May Day eller Worker’s Day
 3. Arbeidsnever (av Jan Kristoffer Dale)

4.a) Arnulf Øverland, b) Per Sivle

 1. Frontfagsmodellen
 2. Det er Solan Gundersen i Flåklypa Grand Prix som kommer med utsagnet. Stemmen tilhører Kari Simonsen.
 3. Vi har ikke spesielt få eller mange tapte arbeidsdager

(De siste årene: 66 dager i året per 1000 arbeidstakere, mot 234 i Spania og 29 i Sverige)

 

Men vi har få streiker. (Danmark: 388 per år, Finland 123, Norge 8) C er altså riktig, og kun C. Alle andre kombinasjoner gir 0 poeng.

 1. Det tiende og siste (og derfor antagelig minst viktige)
 2. Daværende NHO-direktør Kristin Skogen Lund i forbindelse med forhandlingene i 2014
 3. Blomsterdekoratør

 

Etter en runde godt svart og godt retta (av nesten alle), har vi resultatlista etter første runde. Den ser slik ut:

Quizlaget hans Johannes Johansen 10

Optimist Opus 10

Stavern 10

Team M 10

Inittowinitfortheworkers 9

The Quizlings 9

Team Fyll Inn Feltene 8

Røde Auger 7

Quizted Sister 7

Norsk Sprettballklubb 7

Solidariske dugnadsquizere 6

Last Man Standing 6

Cool And Crazy 6

Prompalur 5

Billigere reise 5

 

Vi starter runde to straks, benytt sjansen til å fylle opp glass og bytte spilleliste (det skal iallefall sekretariatet).

Da har vi her i sekretariatet tatt imot innspill/klager og behandlet dem etter nest beste skjønn, og gitt medhold der det er rimelig. Vi gjør oss dermed klare til runde 2.

 

11. Hva heter LO-initiativet som, hvis de kommer seg ut, denne sommeren for 35. gang på rad skal patruljere rundt på arbeidsplasser landet rundt for å sikre at særlig ungdom i sommerjobb har ordentlige vilkår?

Vi fortsetter på runde to, og prøver oss på et reint 1.mai-spørsmål:

12. I hvilket år ble 1.mai offisiell fridag i Norge?

På tide å forlate eget land og eget kontinent for en stakket stund, folkens. La oss ta en tur til et område der de kan sin arbeiderkamp, på godt og ikke minst vondt: America Latina:

13. I hvilket latinamerikansk land står gjerdene som skal rives ned i arbeidersangen som handler om at jorda tilhører oss, at hendene er våre egne og alt hva de skaper vårt?

Neste spørsmål bringer oss over på en nesten glemt yrkesgruppe denne våren, representanter for en bransje som har slitt tungt denne våren, men som kommer sterkere tilbake. Vi unner oss en skål for restaurant-, cafe- og baransatte, og alle medpermitterte! Og tar spørsmålet:

14. Kan man ta fagbrev i bartenderfaget i Norge?

Ok, vi får ta en liten nøtt, og holder oss selvsagt til dagens tematikk:

15. Det tok noen menn like mange dager som det var menn for å utføre et stykke arbeid. Hvis det hadde vært seks mann til, ville de ha greid den samme jobben på en dag. Hvor mange mann arbeidet?

Allright, vi går videre:

16. Ifølge en av landets mest folkekjære forfattere og musikere, ble «Norges eldste blues» verken framført eller spilt inn, men snarere risset inn i veggen på toalettfasilitetene ved et hovedknutepunkt i hovedstaden, og handlet om kombinasjonen arbeidets åk og det faktum at det kostet penger å avlegge nevnte fasiliteter en visitt. Hva sto det i denne bluesen?

Vi går videre, og skal over på organisasjonslivet:

17. Vi skal til en stiftelse grunnlagt av en sosiolog, senere politiker, diplomat og globetrotter – men alltid bergenser. Opprinnelig ble den eid av Norges største hovedsammenslutning av arbeidstakere, og kan kanskje sies å være landets første tenketank. Nå står den mer eller mindre på egne bein, og har til og med skiftet navn. Hva er dagens navn på denne organisasjonen?

Vi tar et sveip tilbake til barndommens litteratur, og kobler det opp med nyere skjønnlitteratur og yrkesvalg, og ender opp med følgende spørsmål:

18. Hvilken kjent og kjær barnebokfigur ble relansert i en norsk roman fra 2000-tallet som handler om figurens liv som voksen, etter at faren hans døde og han selv fikk seg jobb som lagersjef på Clas Ohlson?

Vi nærmer oss slutten på kveldens hovedquiz, og skal holde oss til dette med karrierevalg.

I kategorien «Radikale karriereskifter» har vi kommet til et par fleip eller fakta-spørsmål:

19. Fleip eller fakta:

a) Pave Frans har jobbet som utkaster på en bar i Buenos Aires før han fikk seg permanent jobb i Vatikanet.

b) Rosemarie Köhn jobbet som pizzabud i Skjetten før hun tok jobben som biskop i Hamar.

Vi har kommet oss til spørsmål 20, og runder av med et spørsmål fra nok en verdensdel og nok et språk. Etter spørsmålet får dere noen minutter til å fullføre og levere inn før vi kjører retting av runde to på samme måte som etter første runde. Men først altså, siste spørsmål:

20. Hva betyr det arbeidslivsrelaterte japanske begrepet «Karoshi»?

 

Innleveringsfrist 22.35

 

Da har nesten alle levert, og nesten alle har klart å skrive på sitt eget lagnavn på besvarelsen. Ikke verst! Da er vi klare for å rette, og vi retter hverandre etter samme prinsipp som i første runde, folkens. Svarene er her:

SVAR

 1. LOs Sommerpatrulje
 2. Den var fridag i 1942, men ble innstiftet som offisiell fridag først i 1947. Begge år godkjennes.
 3. Uruguay (Riv ned gjerdene)
 4. Nei. Som utdanning.no skriver: Mange bartendere har ingen formell utdanning innen faget. Ofte vil du få opplæring fra arbeidsgiver, og det finnes også private skoletilbud for opplæring av bartendere. For bartendere vil det også være relevant med fagbrev som servitør.
 5. Tre
 6. «Arbe’ og slite, tjene lite. Og 25 øre for å drite!» (som Odd Børretzen synger om i låta «Blues fra Oslo Ø»)
 7. Fafo
 8. Gunilla Bergströms «Albert Åberg»
 9. a) Fakta, b) Fleip (ett poeng per rett)
 10. Dødsfall som følge av stress på arbeidsplassen (er det ikke flott, når man har et eget ord for det?)

 

Da ser det ut som de fleste har fått det de skal av poeng, iblandet litt tipping fra sekretariatets side av anonyme besvarelser.

 

Resultatlista er som følger:

Quizlaget hans Johannes Johansen 10 + 10 = 20

Optimist Opus 10 + 9 = 19

Team M 10 + 9 = 19

The Quizlings 9 + 9 = 18

Stavern 10 + 8 = 18

Norsk Sprettballklubb 7 + 10 = 17

Inittowinitfortheworkers 9 + 6 = 15

Team Fyll Inn Feltene 8 + 6 = 14

Quizted Sister 7 + 7 = 14

Cool And Crazy 6 + 8 = 14

Prompalur 5 + 8 = 13

Røde Auger 7 + 6 = 13

Billigere reise 5 + 7 = 12

Last Man Standing 6 + 6 = 12

Solidariske dugnadsquizere 6 + 5 = 11

 

Vi kan dermed gratulere Quizlaget hans Johannes Johansen med seier i kveldens Arbeiderquiz, med hele 20 poeng! Premien hentes i nærmeste kjøleskap, og nytes med god samvittighet!

Gratulerer så mye også til resten av lagene med god innsats (og fremdeles med dagen)!

 

Har du hatt en hyggelig kveld, og lyst på flere tilsvarende?

Vipps en quizmaster (91779187) og tips en venn!

 

Og som nevnt: Vi tar en hurtigrunde med nye spørsmål straks, etter en liten pause her fra sekretariatet.

 

Da er vi klare igjen, for hurtigrunden!

Vi kjører ti kjappe spørsmål, man svarer etter hvert spørsmål. Ett poeng per rett svar, laget som svarer riktig først får et ekstrapoeng. Vareopptelling tar vi underveis. OK!

Klare?

 1. Hva er det franskinspirerte begrepet på arbeidersangene sjøfolka på seilskuter sang for å holde takta og yte maksimalt?
 2. Hvilken yrkesgruppe er det som gjerne kalles «Thalias barn»?
 3. Hvor stor oppslutning fikk Arbeiderpartiet ved Stortingsvalget i 1993?
 4. Hvilken lov forkortes til AML?
 5. Hva er yrkesbetegnelsen din dersom du jobber med å utføre utgravninger eller registreringer for så å analysere funnene for å plassere dem i en tidsmessig og romlig sammenheng?

Det var de fem første, og etter halvgått hurtigrunde har vi følgende stilling:

Billigere reise 7

Røde Auger 6

Prompalur 4

Optimist Opus 4

Cool And Crazy 4

Quizlaget hans Johannes Johansen 1

 

Svarene var for øvrig:

 1. Sjanty/shanty
 2. Skuespillere
 3. 36,9%
 4. Arbeidsmiljøloven
 5. Arkeolog

 

Straks de fem siste, husk å tømme ut og fylle opp!

6. Hvem var Norges første kvinnelige statsminister?

7. Hvilken yrkesgruppe har hatt sin internasjonale dag 5.oktober siden 1994?

8. Hvor høy er den såkalte sperregrensa ved Stortingsvalg i Norge?

9. Hvilken musiker sang i 1970 at en arbeiderklassehelt er noe å være (den ble riktignok ikke sunget på norsk)?

Kveldens siste spørsmål, godtfolk:

10. Hvor jobber vanligvis en radiograf?

 

Svarene:

 1. Gro Harlem Brundtland
 2. Lærerne. (Verdens lærerdag, UNESCO)
 3. 4%
 4. John Lennon
 5. På en røntgenavdeling (for eksempel på sykehus

Og vi har et vinnerlag!

Billigere reise 12

Røde Auger 10

Prompalur 10

Optimist Opus 9

Cool And Crazy 8

Quizlaget hans Johannes Johansen 1

 

Billigere reise stakk av med seieren i kveldens hurtigrunde, og kan smykke seg med tittelen Arbeiderquiz-vinnere sammen med Quizlaget hans Johannes Johansen. Vi gratulerer!
Premien hentes der kalde forfriskninger oppbevares!

Takk for innsatsen også til resten av lagene (og andre følgere), det var tette oppgjør i begge kveldens runder.

Husk å like, dele og tipse en venn eller to, så ses vi kanskje med enda flere konkurrenter og medquizere neste gang!

Med det sier vi takk for i kveld, godtfolk, og nyt det som nå har gått over til å være arbeidernes natt!

 

 

 

 

 

126 tanker om “Arbeiderquiz 1.5.20

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s