Fredagsquizaksen 15.5.20

Her kommer Quizaksens fredagsquiz 15.5. fra klokka 20.

STRAKS KLARE FOR EN NY RUNDE MED FREDAGSQUIZ!

Spørsmåla kommer ett etter ett her, etterhvert som kvelden skrider fram. I kveld skal vi kåre to vinnere!

Først blir det to runder med ti spørsmål i hver runde. Dere leverer svarene samlet etter hver runde. Svar legges som kommentar i denne posten.

Så kjører vi en hurtigrunde med bonusspørsmål, her er det egne regler.

Meld på laget ditt i kommentarfeltet under.

God fredag, god oppvarming til nasjonaldagen og velkommen til en ny runde med fredagsquiz her hos Quizaksen.no!

En god del lag har klart å melde seg på, så langt ser det ut til at ca. ti lag har klart den bragden, og et par har meldt sin sene ankomst. Vi anser dermed at vi er klare for oppstart. Svarene leveres altså samlet som kommentar etter at ti spørsmål er stilt. Lykke til!

 1. Vi starter kvelden med å spørre om et nordeuropeisk selskap med over hundre år gamle røtter. Selskapet har en logo med kvadratisk, rød bakgrunn med en svart ramme. I sentrum er det fire hvite bokstaver med svart ramme og en slags gul skygge. Hvilket selskap?

Vi ser ikke noen grunn til å dvele for lenge ved dette, og haster videre til neste spørsmål, et mat- og populærkulturrelatert sådan:

2.  Hva er den geometriske beskrivelsen TV-seriekarakteren Sheldon Cooper gir av sin angivelige favorittmat, take away-pizza?

 

Vi skal holde oss litt i samme gate i neste spørsmål, men beveger oss over i filmens verden:

3. I hvilken norsk film fra tidlig 2000-tall sier en av hovedpersonene til sin noe stusslige kompis: «Av og til må man bare slippe keeperen og angripe med begge henda!»?

Da lar vi film- og TV-mediet ligge litt, og går til skoleverket. Mange har fått prøvd seg med fjernstudier og hjemmeskole i det siste, og sekretariatet antar man er godt rustet for å svare på et spørsmål hentet fra nasjonale prøver:

4. Henrik er på ferie i Tyskland. Der ser han en jakke til 20,99 euro (€) som han ønsker å kjøpe.

I en app ser Henrik at 1 € koster 9,6545 norske kroner (NOK).

Gjør et overslag over hvor mange norske kroner jakken koster.

 

Vi får vel gå videre, gode quizere, og prøve oss på et annet tema:

5. «Våkn opp, ditt dovendyr», «Sitt som en lemur» og «Sving deg fra en grein». Hvor kan man få disse og flere lignende beskjeder?

 

Sekretariatet får inn spørsmål fra deltaker(e) her om når spørsmålene kommer, vi håper dette var en forbigående problemstilling som nå er løst. Ellers må man endelig si ifra, så prøver vi å løse problemet etter nest beste evne herfra. Vi håper også dagens vanskelighetsgrad er sånn helt på det jevne.

Vi går videre i kveldens program og drister oss til å spørre om et årstall, i kategorien vi rett og slett har kalt for «Dagens årstall»:

6. Vi skal til året da et europeisk land fikk sin selvstendighet, én diktator strøk med naturlig og en annen ble dømt til døden. Vårt eget land ble rammet av ekstremvær på Vestlandet og en ny partileder i et stortingsparti. Året bød også på en rekke jubileumsmarkeringer, av både en europeisk maler, en av våre egne forfattere, en europeisk komponist, og både en nordamerikansk og en europeisk oppfinner. Hvilket år?

 

Jaja, det er deilig å ha noe å gruble på. Men årstall a gitt, det er jo så mange å velge mellom. Nei, la oss i neste spørsmål holde oss til en dato. En ulykksalig sådann:

7. Hvor mange fredag den trettender kan det maksimalt være i løpet av et år?

Sekretariatet merker seg ellers at vi har med en del andre og nye lag i kveld, det er hyggelig å registrere. Ikke til forkleinelse for alle gamle travere altså, som heller bør ta dette som en ekstra oppmuntring til å yte sitt beste. Og det er jo ikke snaut!

Vi prøver oss på et nytt et, vel:

8. Fem like store høysåter blir kastet sammen med 7 små høysåter som hver er halvparten så store som de fem førstnevnte. Hvor mange høysåter blir det til sammen?

Ja, vi nærmer oss innspurten på første runde godtfolk, og vi får håpe piffen fortsatt er på topp, for vi gyver løs på nest siste spørsmål, og vi skal på ordjakt:

9. Vi skal til et tilsynelatende unnselig ord som på samme tid brukes om et hjelpemiddel til å lage et produkt og om selve sluttproduktet, i tillegg har ordet vært brukt som måleenhet. Over en begrenset tidsperiode kan gjenstanden ordet beskriver oppbevares stort sett hvor som helst, men velger man en gitt form for brunevare endres betydningen betraktelig. Man bør også være varsom med hvordan man ber sine omgivelser forsyne seg av dette.

Og som så mye annet her i livet, er dette ordet også best i Danmark.

Hvilket ord?

 

Vi går videre til det siste spørsmålet i denne runden, og skal til en avveksling innom musikkens verden. Etter at spørsmålet er stilt får dere noen minutter til å fullføre svarene, før det sendes inn i kommentarfeltet, og vi gjør klar for svar og retting av hverandre. Men først altså, et spørsmål med musikalsk tilsnitt:

10. Hvem eller hva er det Amy Winehouse går tilbake til, om «du» går tilbake til «henne» (altså i betydningen ikke til Amy, men til eksen din), ifølge hennes egen låt?

Vi setter innleveringsfrist til 21.10, kjære deltakere.

Ok, det ser ut som de fleste har fått levert. Og sånn her gjør vi det: Vi retter hverandre, hvert lag retter laget som står under sitt eget. Det siste retter det første.

Svarene:

 1. Lego (startet opp som snekkerverksted i Billund i 1916, først fra 1934 under varemerket Lego, og i 1949 med produksjon av plastbrikkene vi i dag kjenner som Lego)
 2. En sirkel delt opp i trekanter og levert i firkantet boks, eller «A circle made of triangles served in a square box», som han sier på internasjonalsk.
 3. Buddy
 4. Vi lar Utdanningsdirektoratet være autoritet her (da blir de så glade), og de godkjenner alt mellom 180 og 210.
 5. I pakkene med Dyreparken-is, det vil si: På ispinnene.
 6. Vi skal til 2006, året da Montenegro ble selvstendig stat, Augusto Pinochet strøk med og Saddam Hussein ble dømt til døden. I Norge rammet ekstremværet Oda store deler av vestlandet og hissigproppen Siv Jensen tok over som formann i FrP. Både Rembrandt, Ibsen, Franklin, Mozart og Nicolai Tesla ble markert på ulike måter dette året. Hvilket år?
 1. Tre (neste gang det skjer er i 2026)
 2. I og med at de kastes sammen, så blir det vel formodentlig bare én altså.
 3. Bolle
 4. Hun går tilbake til svart («You go back to her and I go back to black»)

Da ser det ut til at alle har rettet og vi har en resultatliste etter runde 1:

Liv og Kristian 8

Quizted Sister 7

Prompalur 7

Lakrisgjeng 7

Smurfene 6

Stavern 6

Portforbudet 5

Optimist Opus 4

Aleksandra M. (Heineken) 4

SJ 3

Fladbyseter Fighters 2

 

Innspill og spørsmål tas imot, og mener man at det er noe feil med rettinga så gjør dere til kjenne. Ellers starter runde to om få minutter. Ikke glem å bytte spilleliste på bakgrunnsmusikken, fylle opp glass, krus og beger, og pudre nesa. Straks klart for runde 2!

 

Da var det bare én knøttliten retting som skulle til, så var alt i sin skjønneste orden. Vi smeller i gang med runde to, folkens. Ny runde, nye umuligheter:

11. Hvem skrev visa om den uheldige mann, som visstnok var så uheldig som det kan gå an (den uheldige mann altså, ikke låtskriveren)?

Vi satser på at alle har fått god glid fra start denne runden, og at poengsankingen er i gang. Vi går derfor videre:

12. Hva heter NRK-serien der Yousef og hans makkere blant annet flyr rundt og prøver å få kjøpt noen norske verdier, og intervjuer folk på Grønland i Oslo om deres forhold til stavknekkeren Oddvar Brå – eller Bro’ som de uttaler det, fordi han visstnok var kjent for å være bro’ med alle?

Jaja, nok om det, vi fortsetter vår ferd, og denne gangen skal vi gjøre noe så spennende som å kombinere rus og politikk (det er forhåpentligvis mindre vanlig enn det kan virke som noen ganger). Uansett:

13. Hvilket både sentralstimulerende og -dempende rus- og legemiddel har samme initialer som en tidligere norsk statsleder?

Vi får vel ta oss en tur tilbake igjen til musikken, i den grad man kan kalle det det, vi skal i alle fall til et artistnavn:

14. Vi tar en tur til en artist som hadde en viss suksess på 80-tallet, med sitt eget mellomnavn som artistnavn. Siden den gang har vedkommende vært utsatt for mye rart, særlig etter eget utsagn, ikke minst bortføring av UFO og litt forskjellig. For 18 år siden satt artisten en slags rekord, ved å gi ut tre musikkalbum på samme dag – de tre albumene fikk selvsagt en varm mottagelse hos publikum og anmeldere, og oppnådde terningkast fire – til sammen! Den ene plata fikk terningkast to, visstnok fordi den var litt kortere enn de to andre. Uansett: hva var artistnavnet den første tida?

Vi kan vel like godt gå videre, kan vi ikke det a. Man får uansett ikke ekstrapoeng for å sette på artisten i spørsmål 14, og vi haster videre før noen kommer på den elendige idéen. Over på litt regning:

15. En god, gammeldags kjøpmann startet dagen med 40 kilo smør til salgs. Da han ga seg for kvelden, hadde han igjen åtte kilo mer enn han hadde solgt. Hvor mye hadde han solgt?

Det går jo unna dette, venner! Vi har allerede kommet oss over halvveis i runde to. Og vi gir oss ikke. Det er sekretariatets håp at folk fortsatt koser seg, henger med, og er klare til å gyve løs på neste oppgave:

16. Hva var det som tidligere ble målt med et apparat bestående av en søyle kvikksølv i et glassrør og en skala som viser antall millimeter kvikksølvhøyde, og som derfor fortsatt har måleenheten mmHg, og som oppgis ved to tall, henholdsvis systolisk og diastolisk?

Sport, ja! Vi holdt jo nesten på å glemme det helt. Det er jo fort gjort det nå, i våre dager. Men ingen fare, det er lenge igjen. La oss ta det igjen:

17. Hvilken nå utbredt sport har sin opprinnelse fra 1870-årene og det amerikanske selskapet Old Baking Company, men fikk sin utbredelse som sport først på 1960-tallet?

Ja, og når vi først er inne på det, hvorfor ikke fortsette på dette med sport og idrett, og få det gjort:

18. Hvor ble de 20. Olympiske vinterleker avholdt?

Vi nærmer oss slutten også på runde 2, gode quizzere. Det har kommet sekretariatet for øret at vi har med oss medisinsk personell på deltakerfronten i aften, og hva passer vel bedre i disse tider enn å bidra med intellektuell applaus i form av et spørsmål om en diagnose? Riktignok om en fiktiv karakter, men diagnosen er ekte nok. Vi prøver oss:

19. Hvilken (kjent) diagnose er det Even i tredje sesong av Skam har?

Da har vi kommet oss helt til spørsmål 20, folkens, det er det siste spørsmålet i kveldens ordinære runde. Vi gjør som i forrige runde, unner oss noen minutter til å fullføre svarene før innlevering, og så retter vi hverandre når den tiden kommer. Men først, siste spørsmål:

20. Det er fredag kveld, og sekretariatet er som vanlig i det romantiske hjørnet. Så vi spør:

Er det vanlig å bruke tunge i et såkalt «Glasgow Kiss»?

Innleveringsfrist 22.40.

 

Samme retteprinsipp som etter runde 1, man retter laget under seg.

Svarene:

 1. Thorbjørn Egner
 2. Svart Humor
 3. Gammahydroksybutyrat (GHB) (Gro Harlem Brundtland)
 4. Jannicke (Gry Jannicke Jarlum, senere «kjent» som J-Diva, Diva Queen, eller «The Motherfucking Diva Queen»)
 5. 16 kilo
 6. Blodtrykk
 7. Frisbee (Firmaet ble senere omdøpt til The Frisbie Pie Company)
 8. I 2006 var vinter-OL i Torino
 9. Han er manisk (eventuelt bipolar)
 10. Nei, ikke egentlig, siden det er å gi noen en god, gammeldags springskalle.

Da ser det ut til at vi har et resultat og en tabell, og for noen resultater! Meget god innsats, og spesielt stort gratulerer og applaus til Liv og Kristian som dro i land seieren (selv etter å ha utøvd selvjustis). Flott innsats også av resten av gjengen, flere hadde en meget sterk runde to.

Tabellen:

Liv og Kristian 8 + 10 = 18

Prompalur 7 + 10 = 17

Quizted Sister 7 + 9 = 16

Lakrisgjeng 7 + 9 = 16

Stavern 6 + 9 = 15

Optimist Opus 4 + 9 = 13

Portforbudet 5 + 6 = 11

SJ 3 + 7 = 10

Smurfene 6

Aleksandra M. (Heineken) 4

Fladbyseter Fighters 2

 

Hvis du har hatt en hyggelig kveld og har lyst på flere tilsvarende, hjelp til med rekruttering, lik og del quizaksen og arrangementet.

Vipps en quizmaster (91779187) og tips en venn!

Straks: Hurtigrunde (for de som vil)!

 

Vinnerlaget later til å nyte seieren i badekaret(!), formodentlig med en flaske kaldt sprudlevann (alkoholfritt, naturligvis!) noe som selvsagt er vel fortjent i en sådan stund. De anmodes likevel om å bli med når vi nå skal ha hurtigrunden.

Sånn er reglene: Først må dere velge om dere (fortsatt) vil være lag eller svare hver for dere.

Dere får straks en lenke til en digitalquiz. Gå inn på den, svar etter beste evne, og send inn. Kun ett svar per lag/deltager. Det er ett poeng per riktig svar. MEN: Den som svarer først får ett ekstra poeng i sammendraget.

Hvor lenge tør du vente? 🙂

Klare?

Her er lenka:

Hurtigrunden

 

Aiaiai!

Da har vi hatt en hurtigrunde med tolv kjappe spørsmål, og jaggu ble det ikke jevnt der også!

Av 12 mulige poeng fikk Prompalur 11, Optimist Opus 10, Liv og Kristian 9 og Prosit 8.

Meeeen: Raskest av alle var Optimist Opus, som dermed får ett ekstrapoeng. Tabellen blir derfor:

1 Prompalur 11

1 Optimist Opus 11

3 Liv og Kristian 9

4 Prosit 8

 

To vinnere, altså!

Da utroper vi Optimist Opus til vinner av runde 2, bøyer oss i støvet for innsats og hurtighet! Nyt premien, som hentes i nærmeste aktuelle hvitevare med kjøleelementer.

Vi takker samtidig for innsatsen til alle deltakerlagene i dag, og også til de som deltok på sin måte. 111 deltakere i alt i dag, vi håper det har vært en trivelig kveld for alle!

På gjensyn!

Og ikke glem å tipse en venn eller to til neste gang!

61 tanker om “Fredagsquizaksen 15.5.20

 1. Halve laget har lagt seg, og den andre halvdelen lengter etter ro, fred og søvn. Tross noe lavt energinivå: takk for fighten! Vi kommer sterkere tilbake neste uke. Tror vi da. Gratulerer Liv og Kristian, og Optimist Opus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s