Fredagsquizaksen 17.4.20

Her kommer fredagsquizen 17.4. fra klokka 20.00!

Da er vi straks klare for nok en fredagsquiz!

Spørsmåla kommer ett etter ett her, etterhvert som kvelden skrider fram. I kveld skal vi kåre to vinnere!

Først blir det to runder med ti spørsmål i hver runde. Dere leverer svarene samlet etter hver runde. Svar legges som kommentar i denne posten.

Så kjører vi en hurtigrunde med bonusspørsmål, her er det egne regler.

Oppstart 20.00!

Meld på laget ditt i kommentarfeltet under.

 

Velkommen til quiz denne deilige fredagskvelden!

Skru på musikken, fyll opp glasset og gjør deg klar.

Vi begynner som vanlig lunt. Og litt koronarelatert i kveld:

 1. Hva er den litt særegne fellesnevneren for hvordan selskapene McDonald’s, Audi og Volkswagen har valgt å følge opp myndighetenes råd om sosial distanse den siste tida, en øvelse som var vanskeligere praktisk gjennomførbar for førstnevnte enn for de to andre?

Vi går videre, og skal over på sport i neste spørsmål. Til OL, som jo dessverre ikke blir avholdt i år. Men det har jo blitt avholdt før. Og jeg lurer på:

2. Hvor stor andel av en OL-gullmedalje som deles ut i våre dager er faktisk gull?

Og dere skal få alternativer:

a) 0%
b) ca. 1%
c) ca. 24%
d) ca. 50%

e) ca. 99%
f) 100%

 

Så minner sekretariatet om at det ikke skal sendes inn svar for hvert spørsmål, kun samlet etter hver runde. Fortvil heller ikke over tekniske problemer, dette går fint. 🙂

 

Vi tar neste spørsmål:

3. Hvilket norsk band ga i 2014 ut et album med tittel som handler om at samtlige av et spesielt kroppslig organ deler seg?

I spørsmål fire er det to poeng å hente, så heng med:

4. a) Hvilken avdød mangemillionær har fått ikke bare ett, men faktisk TO utesteder i Oslo oppkalt etter seg?

b) Og hva heter de to stedene?

Vi unner oss litt litteratur i neste spørsmål:

5. Med en mor som var bibliotekar hadde han kanskje litteraturen i blodet fra starten. Han har selv skrevet en rekke bestselgere, har mer enn 3000 bøker i hyllene sine, men mente likevel at det en periode ble mer skriving enn lesing. Nå har han tatt fatt på lesingen igjen, og kom nylig med en anbefaling av 10 bøker til norske korona-faste påsketurister. Hvilken debutbok toppet denne lista?

Vi beveger oss over til historie, og tar et lite sveip ut i verden i samme slengen:

6. Hvilken opprinnelig svensk, nå finskeid, leverandør av fredagskos til norske hjem har tatt sitt navn fra det største av tre transportmidler som kom til et såkalt nytt kontinent på slutten av det 15. århundret?

Håper det går bra, folkens! Sekretariatet får inn mixa signaler her, derfor spør jeg: Går det for fort, går det for sakte, eller er det passe tempo? (man får ikke poeng for å svare rett på denne).

Vi går i alle tilfeller videre, og tar spørsmål 7. Vi skal til humorscenen, og ikke fullt så langt tilbake i tid som i forrige spørsmål.

7. Hva heter standup-komikeren og spaltisten som i 2004 i dobbel forstand ga et løft til den norske offentlige debatten, og som siden den gang har rukket både å bli 43 år skille seg, gifte seg, og nærmest fordufte fra den offentlige scenen?

Endelig skal vi over på noen av livets store temaer, dette med krig, fred, religion og politikk og sånn. Hold dere fast:

8. Hvem var det som i sin tid reklamerte for sine produkter med det fiktive intervjuet med en Miss Universe-kandidat som kom med utsagnet: «Jeg synes det er dumt med krig og fred og religion og politikk og sånn. Og så mener jeg at skjønnhet kommer innenfra»? Altså: Hva var det reklame for?

Vi tåler vel et spørsmål om fotball også, skulle jeg tro? Vi satser på det.

9. Hva lønner seg, statistisk sett: Å starte eller å være nummer to i en straffesparkkonkurranse i et sluttspill i fotball – eller er det så og si hipp som happ?

Vi har kommet oss til første rundes siste spørsmål, men fortvil ikke: Det vanker noen minutter til å fullføre svaret sitt og sende det inn. Husk å skrive på lagnavn, så skal nok dette gå så fint atte.

10. Hvilken nokså arkaisk yrkesgruppe er det som ifølge et gammelt ordtak skal bli ved sin lest?

Innleveringsfrist 21.05.

Da har de fleste klart å levere sine mer eller mindre prikkfrie besvarelser, og vi er klare for å rette. Vi retter hverandre, hvert lag retter laget som står under ens eget (de siste retter de første).

SVAR:

 1. Med å vise sosial distanse også i egen logo, altså med mer luft mellom ringene i Audi-logoen, mellom V og W i Volkswagen-logoen – og ved å dele opp M-en i McDonald’s-logoen.
 2. Ca 1%, altså B.
 3. Oslo Ess (Alle hjerter deler seg)
 4. A: John D. Rockefeller,  B: Rockefeller og John Dee
 1. Det er Jo Nesbø det er snakk om, og blant hans anbefalte ti var det Sigrid Undsets debut Jenny som lå øverst.
 2. Santa Maria (krydder- og tacoprodusenten er oppkalt etter det største av Columbus’ tre skip)
 3. Shabana Rehman Gaarder
 4. Dagbladet (som nå vel har latt virkeligheten overgå fiksjonen når det gjelder kvalitet på eget innhold)
 5. Det lønner seg å starte (da er sjansene omtrent 60/40)
 6. Skomakeren

 

Fint, folkens: Godt besvart, godt retta!

Det er jevnt i dag, og MANGE poeng jevnt over. Hele tre lag har full pott så langt, og to lag deler fjerdeplassen med 9 av 11. Og enda er det langt igjen.

Tabellen etter første runde:

InItToWinIT 11

Dammyr 11

Team Antonsen 11

Røde Auger 9

M&M 9

Prompalur 8

Stavern 8

Optimism Opus 8

Quizted Sister 7

 

Vi tar oss noen minutter til å tømme ut og fylle opp kopper, glass, kar og krukker, og så starter vi opp igjen fem over halv. Husk også å bytte liste på Spotify, den der har gått lenge nok nå.

Optimism Opus er rettskafne og meldte fra at de har fått et poeng de ikke skulle, det er retta i tabellen. Kred for ærlighet til dem! Ellers har det ikke kommet noen endringer, og vi starter runde to.

11. Hva var samlebetegnelsen på de 48-sidige historiene med de store litterære klassikerne i tegneserieformat, som ble utgitt i Norge mellom 1954 og 1975?

Vi avlegger fortida et besøk i neste spørsmål, og skal over på kropp og helse. Det er riktignok usikkert om dette spesifikt ble undervist i, det får være opp til den enkelte å avgjøre sannsynligheten for dette:

12. På 50-tallet hadde man et slanguttrykk for det å starte dagen med «måltidet» en halv øl og to aspirin, et begrep på noe som egentlig ble innført som sikringskost for unger i hovedstaden i etterkrigsåra. Hvilket begrep er det vi er på jakt etter?

Vi forlater 50-tallet og går over til vår egen tid. Vi skal til norsk fjernsynsunderholdning av ypperste merke!

13. Fra hvilken norsk kommune kan man for tida følge en livesending der flere av byens løse fugler slår seg løs på kaffebar, med liv og røre, småhakking på hverandre og ikke minst – sex på bardisken?

På tide med litt musikk, folkens! Vi skal til noe så sjelden som en låt (nesten) alle av oss har hørt!

14. Hvor mye sukker sier pepperkakebakesangen at du skal bruke hvis du er en pepperkakebaker som skal bake pepperkakekaker?

Nok om fordums barnesanger, over på fordums storhet:

15. Hvilken norsk toppidrettsutøver gjorde i en påkostet Telenor-reklame i 2016 et stort nummer ut av at han smelter om sin første gullmedalje for å bruke gullet til utsmykking av SIM-kort.

Da er det på tide med et Bond-spørsmål, nærmere bestemt et Bondpike-spørsmål! Faktisk er det strengt tatt to spørsmål, derfor også to poeng mulig:

16. a) Hvilken skuespiller spilte den første egentlige Bond-piken, du veit, hun som stiger opp av havet?

b) Hva er det angivelig hun sysler med, altså hva er grunnen til at hun kommer opp fra havet?

Vi tar oss ei litta sveip innom anatomiens verden, folkens:

17.

Hvilken av disse påstandene er riktig:

 1. Menns hjerner veier i gjennomsnitt mer enn kvinners
 2. Kvinners hjerner veier i gjennomsnitt mer enn menns
 3. Menns og kvinners hjerner veier i gjennomsnitt omtrent like mye
 4. Vi vet ikke om det er forskjell på menns og kvinners hjerner. Ingen har turt å måle, av frykt for represalier.

Før stemninga blir altfor god i de tusen hjem etter det spørsmålet der, drister vi oss videre i spørsmålsrekka, og skal komme oss over på kombinasjonen gla’vold og motor:

18. Hva er det litt merkelige navnet på MC-gruppa som nettopp har slått seg (og sikkert en del andre) ned i lokaler utafor Oslo den siste tida?

Jaja, så er det vel på tide å få en liten utfordring, kanskje noe å tenke på, og med litt hell klarer man vel å løse denne også:

19. 1 sau, 3 griser og 1 ku koster 2 hester og 100 kroner. 2 hester koster 3 griser og 800 kroner. Kua koster åtte ganger så mye som sauen. Hvor mye koster sauen?

Etter den enkle lille saken der, er det vel på tide å kjøre igang med siste spørsmål i ordinær runde. Vi skal på sett og vis holde oss i dyreriket, i den spiselige delen av det, om det er noe det fremdeles er lov til å ytre:

20. Hvilke to forskjellige smaker er det – visstnok – på de gode, gamle oransje og svarte skum-/vingummikrokodillene fra de smågodt-hyllene som nå om dagen formodentlig får stå temmelig uberørt?

Det var spørsmåla. Ta noen minutter til å fullføre også nå, så kjører vi retting og utroper kveldens første vinner straks. Innleveringsfrist 22.40.

Det er på tide å rette hverandre igjen, og vi gjør som i første runde: Rett laget under dere.

SVAR runde 2:

 1. Illustrerte klassikere
 2. Oslofrokost
 3. Piip-show som sendes på NRK kan man følge med på fra Nesodden, det er altså en minutt for minutt-sending fra en fuglekasse.
 4. 1 kilo (farin)
 5. Alpinist Aksel Lund Svindal
 6. Ursula Andress
 7. Hun er skjellsamler(!)
 8. A er nok rett. Mannens hjerne veier i snitt 1400 gram, og kvinnens hjerne veier 1250. Men jenter, fortvil ikke: Albert Einsteins hjerne veide 1236 gram!

Man kan altså være noenlunde oppegående mentalt, selv med en relativt sett liten hjerne…

 1. Satudarah
 2. Sauen koster 100 kroner. (Sauer er billige i våre dager).
 3. Henholdsvis solbær(!) og jordbær(!) (kun ett poeng totalt her)

 

Etter sånn noenlunde brukbar retting, og litt overretting fra sekretariatet, har vi en resultatliste etter kveldens hovedrunde. Man kan ikke si annet enn at det er vel så jevnt som etter første runde, og det er faktisk tredelt seier. InItToWinIT holdt ord, og deler seieren med Team Antonsen og nykommerne i (på?) Dammyr! Gratulerer alle tre! Premie hentes i nærmeste kjøleskap, duggfrisk og velfortjent!

TABELL

InItToWinIT 11 + 10 = 21

Team Antonsen 11 + 10 = 21

Dammyr 11 + 10 = 21

M&M 9 + 10 = 19

Røde Auger 9 + 8 = 17

Prompalur 8 + 9 = 17

Stavern 8 + 9 = 17

Optimism Opus 8 + 9 = 17

Quizted Sister 7 + 9 = 16

 

Har du hatt en hyggelig kveld, og lyst på flere tilsvarende?

Vipps en quizmaster (91779187) og tips en venn!

 

Og som nevnt: Straks noen bonusspørsmål for de som ønsker!

 

Straks klart for bonusrunden, folkens! Her er det egne regler: spørsmåla kommer på løpende bånd, man svarer etter hvert spørsmål og her er det hurtighet (og sikkert hurtig nett) som gjelder. Men ikke bare det! Rett svar gir ett poeng. Det første laget som svarer rett får ett ekstra poeng. Det blir To runder med fem spørsmål i hver runde.

Ok!

Klare?

BONUSRUNDE

 1. Hvilken artist har den aktuelle hitlåta Blinding Lights?
 2. Hvilket navn er felles for en litterær greve, en italiensk øy og et cubansk sigarmerke?
 3. Hva heter haren som opptrer som bifigur i Donald Duck med ujevne mellomrom, og blir jaktet på av bjørnen Bamse og reven Mikkel?
 4. Hvem forårsaket våren 2015 rabalder, ved å trekke seg fra Nytt på Nytt etter ynkelige 16 år i gamet?
 5. I hvilken by holder håndballklubben Vipers til?

Det var de første fem, svara er altså: The Weeknd, Monte Christo, Langøre, Knut Nærum, Kristiansand S.

 

Det gir følgende resultatliste før de siste fem:

Prompalur 7

Team Antonsen 5

Optimus Opus 4

Røde Auger 4

 

Gjør klar for siste runde, godtfolk!

6. Hvilket dyr er det man tradisjonelt skal telle dersom man ikke får sove om kvelden?

7. Hva heter den lille skånske byen som i litteraturen er tungt kriminelt belastet, men i det virkelige liv ikke har større problemer enn at de er vennskapsby med Haugesund?

8. Hva er navnet på den velkjente logoen til sportsprodusenten Nike?

9. Hva er det litt merkelige navnet på den største TV-kanalen i Danmark?

 

Da er vi kommet til siste spørsmål, godtfolk! Og etter ni spørsmål er det altså sånn at stillingen mellom de to lagene i tet, Prompalur og Team Antonsen er …. 11 mot 11 poeng.

Røde Auger har 7, Optimus Opus har 5.

Siste spørsmål avgjør.

Vi runder av med en klassiker i kveld:

10. Hva var det den lange, hengslete og meget britisk utseende fotballspilleren Peter Crouch i sin tid oppga at han ville vært dersom han ikke hadde vært fotballspiller?

Svarene i denne runden var:

6. Sau (husk, kun 100 kroner stykket. Gris er dyrere).

7. Ystad (hjembyen til krimfiguren Kurt Walander)

8. Svoosh

9. Danmarks Radio (DR). De skiftet navn til dette da fjernsynet kom. Tidligere het de Statsradiofonien, så man kan kanskje si at det går fremover.

10. Jomfru

 

Det betyr at vi har følgende tabell:

Team Antonsen 13

Prompalur 12

Røde Auger 9

Optimus Opus 5

 

Det er bare å gratulere Team Antonsen med nok en seier, denne gangen udelt! En god kveld for laget som vel også i dag mangla sin kaptein(?). Premien hentes der premier best oppbevares. Nytes avkjølt!

Takk for innsatsen til resten av lagene også, og andre følgere.

Husk å tipse en venn, så ses vi kanskje med enda flere konkurrenter og medquizere neste gang!

Takk for i kveld!

94 tanker om “Fredagsquizaksen 17.4.20

 1. @ alle

  Vi synes at beløpet i oppgave 19 var viktigst, ikke at denne usle sekretæren skrev «gris» og ikke «sau» i svaret. Vi synes at denne iherdige utregningen burde telle mer enn feil dyr.

  ærbødigst,
  sekretæren

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s