Fredagsquizaksen 24.4.20

Her kommer Quizaksens fredagsquiz fra klokka 20.00 fredag 24.4.

VELKOMMEN TIL EN NY RUNDE MED FREDAGSQUIZ!

Spørsmåla kommer ett etter ett her, etterhvert som kvelden skrider fram. I kveld skal vi kåre to vinnere!

Først blir det to runder med ti spørsmål i hver runde. Dere leverer svarene samlet etter hver runde. Svar legges som kommentar i denne posten.

Så kjører vi en hurtigrunde med bonusspørsmål, her er det egne regler.

Meld på laget ditt i kommentarfeltet under.

Klare?

 

Fantastisk, da er vi rede for en ny runde med fredagsnøtter, med samme kompliserte regler som alltid. Svara sendes altså inn samla for hver runde, og vi tar en opptelling midtveis.

Vi begynner litt årstidsrelatert i dag:

 1. Det har nylig vært påske, og nå ryddes butikkhyllene for å gjøre plass til årets julevarer. Så derfor: Hvor mange marsipanpølser er det er i en pakke påskemarsipanpølser fra Nidar?

Sekretariatet minner om at svarene ikke skal sendes inn før første runde er ferdig, dette får vi til sammen folkens. Vi går videre:

2. Hvilken 50-tallsfilm med blant andre et band med astronomi-inspirert navn førte til opptøyer da den ble vist i Oslo?

Vi fortsetter i samme lune tempo, og spør forsiktig:

3. Hvilken urt er det som er så karakteristisk for leskedrikken Absinth, og som visstnok kan få deg til å skjære øret av deg selv og litt av hvert – selv om det muligens da i tillegg må en ørliten dose kjærlighetssorg til?

Forrige spørsmål gjorde at sekretariatet ble minna på at det tross alt er fredag kveld, og håpet er derfor at alle er i ferd med å komme seg i humør, har fått på litt stemningsfull bakgrunnsmusikk og fått fylt opp glasset.

Så er vi nemlig klare for å gå videre. Vi skal til et årstall i neste spørsmål:

 

4. Dagens år: En pave dør, mens en «konge» blir født, en russer får Nobelprisen og presses samme år til å si den fra seg. Her hjemme brenner et landemerke, mens en kjendisadvokat og en militær observatør og senere frivillighetsforkjemper blir født. Også en tidligere norsk partileder lar sin stemme skingre for første gang dette året. Hvilket år?

 

Ja, våren er endelig her, mine venner, og det nærmer seg mai. Ikke minst 1. mai! Det er stas! Og stas blir det også neste fredag, med en egen arbeiderquiz her på Quizaksen.no. Samme tid og sted, samme arrangør. Men før den tid skal vi innom et arbeiderrelatert spørsmål i kveld. Vi skal fram til et yrke:

5. Hva er yrkesbetegnelsen på en person som jobber med opprettelse og vedlikehold av uterom, idrettsanlegg, gater og naturområder, og som bruker materialer som naturstein, metall, betong, tre, løsmasser, jord og planter for å forme landskap?

Her i Quizaksens sekretariat er vi som kjent alltid sist ute med det første, det gjelder ikke minst på TV-seriefronten. Vi har imidlertid fått surra oss til å bivåne den halvdokumentariske miniserien Chernobyl denne våren, og vi unner oss et lite spørsmål herfra:

6. Hvilket materiale bestod de såkalte «biorobotene» som ble brukt til å fjerne radioaktiv grafitt fra ulykkesstedet i Tsjernobyl i 1986 hovedsakelig av?

Vi lusker oss videre, og tar en tur over i det hverdagsmatematiske hjørnet:

7. Hva er en tyvedel av halvparten av en tidel av 10 000?

Da er det på tide å kaste silkehanskene, venner! Det har jo vært altfor penslig språkføring her så langt, på tide å få opp nivået noen hakk. Vi overlater derfor ordet til vårt søsterfolk i neste spørsmål.

8. Hvilken svensk filmhelt står bak utsagn som:

«Jag börjar bli så jävligt, jävligt trött på ditt jävla skitsnack»,

«Du är både idiot och jävligt ful. Jag fattar att du måste voldta för å få knulla. Kom du ut bakvägen eller?»

Og ikke minst:

«Lycka är jävligt överskattat. Man får vara nöjd om man är lite glad ibland»?

 

Vi beholder ordbruken omtrent på samme nivå idet vi beveger oss over på nest siste spørsmål i første runde, men skal likevel bytte språkdrakt:

9. Hva betyr STFU når det er en nå 26-årig kvinnelig norsk artist som synger det?

Vi runder av første runde med et aldri så lite tilbakeblikk på svunne tider, vi skal til de glade (eller i det minste mellomfornøyde) 90-åra:

10. På de gamle Nokia-telefonene og helt sikkert en del andre tilsvarende telefoner, fulgte det med et spill der man spiller en figur som skal vokse mest mulig ved å spise ulike gjenstander som dukker opp innafor et begrenset område, men man må passe seg så ikke man kolliderer med sin egen hale. Hva var originalnavnet på dette spillet?

 

Vi bevilger oss selvsagt noen minutter til å se over svarene, og fylle inn det som måtte mangle. Innlevering innen 21.15.

 

Rettinga kjøres etter samme prinsipp som alltid: Vi retter hverandre, man retter laget som står under sitt eget. Det siste retter det første.

 

SVAR:

 1. Fem
 2. Rock around the clock (med Bill Haley and his Comets)
 3. Malurt
 4. 1958. Pave Pius XII døde, mens Michael Jackson (kongen av pop) ble født, Boris Pasternak fikk Nobelprisen i litteratur og ble presset samme år til å si den fra seg. Her hjemme brant Bryggen i Bergen, mens Mona Høiness, Robert Mood og Liv Signe Navarsete ble født.
 5. Anleggsgartner
 6. Tja, hva skal man si – kjøtt og blod, kanskje? Det var i alle fall mennesker
 7. 25
 8. Gunvald Larson – spilt av Mikael Persbrandt
 9. Shut The Fuck Up
 10. Snake (Nokia)/Blockade(Arkade)

Da har lagene rettet hverandre, og sekretariatet har i mellomtida mottatt en henvendelse angående spørsmål 10, som riktignok het Snake originalt som Nokia-spill. Siden spørsmålet også kan tolkes til å dreie seg om det originale Arkade-spillet Snake er en variant av, godtar vi også Blockade. Dermed er det hele fire lag i tet med full score så langt.

Tabellen etter runde 1:

InItToWinIt 10

Optimist Opus 10

Team M 10

Stavern 10

Team Antonsen 9

Prompalur         8

The Quizlings 8

Røde Auger 7

Last Man Standing 7

Quizted Sister 7

E=MC^1 5

 

Da antar vi at alle er venner og vel forlikt, har brukt pausa fornuftig (tøm ut, fyll opp, osv.), og er klare for neste runde.

(Det er sekretariatet straks også, etter å ferdigbehandla søknader, dispensasjoner og andre henvendelser på ymse medier og plattformer.)

RUNDE 2

Runde to starter nettopp med media, og vi holder oss her til lands:

11. Hvilket radioprogram var det som hadde et ukentlig laguttak for Pathetico Madrid, der blant andre George W. Bush, Osama bin Laden og Ariel Sharon var mer eller mindre faste spillere?

Da er det på tide å ta seg en tur ut av landet igjen, til vårt søsterfolk. De driver med mye rart, det er en kjensgjerning, det viser seg imidlertid at dette ikke er noe nytt. La oss ta en titt:

12. Hva var det mest spesielle som skjedde i Sverige den 30. februar 1712?

Jaja, «det får’n si!» Ja, man får faktisk det. Om du synes det høres ut som slang, så har du helt rett. Et slang-uttrykk fra 50-tallet, faktisk. Man dreiv med denslags da også. Og det er nettopp det neste spørsmål handler om:

13. Skulle du gi noen juling på 50-tallet kunne du for eksempel si: «Fike hue av», «slå hue ned i magan på’n», «regulere navlehøyden», «bryne nesa på’n», «dunke med drops» eller «»fike over øynene med konfekt» (?!)

Men altså:

«Flette», «Knask», «Stilk», «Bøne», «Lakris», «Siv»

Alle er betegnelser på det samme.

Hva eller hvem?

 

Vi går litt videre, og begir oss ut på ordjakt i neste spørsmål:

14. Barn og andre som er glad i hjemmelaget slikkeri får det gjerne oppunder jul, hvem som helst kan få seg en slik i livet, mens en bestemt type forbrukere av alternative rusmidler ser ut til å foretrekke å ha det i knærne.

Hvilket ord er det vi skal fram til?

 

Vel, vel. Vi får gå litt videre. På tide å finne fram kuleramma igjen, folkens!

15. Liv, Tor og Jan er ivrige samlere av fyrstikkesker. Hver av dem har en fin samling i mange forskjellige farger og fasonger, både norske og utenlandske.
Liv og Tor har til sammen 66 fyrstikkesker. Tor og Jan har til sammen 76 esker, og Jan og Liv har til sammen 70 esker.

Hvor mange fyrstikkesker har hver enkelt?

Sekretariatet antar at det spørsmålet satte fyr på kalkulatorene rundt om, husk bare å ta hensyn til bålforbudet! Men uansett, vi må videre. Nok tull, nå over på politikk. Tung politikk:

16. Andre gutter hadde kanskje plakater av Madonna eller Samantha Fox på gutterommet, men hvem er det SP-leder Trygve Slagsvold Vedum etter eget utsagn i sin tid hadde bilde av på veggen?

Vi beveger oss over i underholdningsindustrien, og tar en svipptur innom tegneserienes verden:

17. Hvilken fortsatt aktiv tegneseriefigur skapt på tidlig 70-tall mener at meningen med livet er slåssing, plyndring, drikking, selskapsliv og festing, og at alt annet bare er bagateller?

Fra det som som gir livet mening, skal vi over på det diametralt motsatte i neste spørsmål. Ikke mist motet, men heng på:

18. Hva kalles det når man slår ballen i hullet på 3 slag på et par 5-hull i golf?

Vi går videre, og nærmer oss slutten på hovedrunden i kveld. Vi skal til det nest siste spørsmålet, og skal ut på en ny ordjakt, denne gangen må vi litt rundt i verden, og hjem:

19. Hva er fellesnevneren for en av Nord-Amerikas mestselgende artister født i 1949, en av samme tiårs antagelig mest brukte kleskolleksjoner, og et norsk dialektbegrep for kasserte materialer?

Vi runder av med et på sett og vis optimistisk spørsmål, en slags påminnelse om at vi mennesker kan komme oss noenlunde helskinnet gjennom det mest utrolige:

20. Hva kaller man med et sosialfaglig populærbegrep barn og unge som klarer seg gjennom oppveksten på tross av nesten umulige oppvekstforhold med for eksempel rus, vold, omsorgssvikt og seksuelle overgrep?

Det var runde to, godtfolk! Da tar vi oss noen minutter til å fullføre svara, før innlevering. Frist 22.45.

Samme prinsipp for rettinga som etter første runde, folkens: Man retter hverandre!

SVAR:

 1. Are og Odin
 2. Det var første og eneste gang datoen har eksistert
 3. Jente
 4. Knekk
 5. Liv har 30, Tor har 36 og Jan har 40 esker.
 1. Anne Enger (Lahnstein), daværende SP-leder og Nei til EU-dronning
 2. Hårek den Hardbalne
 3. To slag færre enn par er en Eagle (doble birdie)
 4. BOSS (Bruce «The Boss» Springsteen, Hugo Boss sine naziuniformer og rett og slett boss, bergensk for søppel
 5. Løvetannbarn

Godt jobba, godt svart og godt retta, folkens! Vi har en resultatliste, og vi har en vinner. Det vil si, vi har ikke bare én, men to vinnere! Eksemplarisk innsats av både InITToWinIt og Team M, som deler seieren i kveldens hovedrunde! Full pott! Gratulerer! Premien hentes i nærmeste oppbevaringssted for kalde forfriskninger.

De har dermed ikke noe annet valg enn å bli med over i hurtigrunden, hvor det er raske svar som gjelder, og vi skal kåre en ny vinner!

 

 

TABELLEN

InItToWinIt 10 + 10 = 20

Team M 10 + 9 = 19

Team Antonsen 9 + 10 = 19

Optimist Opus 10 + 8 = 18

Stavern 10 + 7 = 17

Prompalur 8 + 9 = 17

The Quizlings 8 + 9 = 17

Last Man Standing 7 + 8 = 15

Røde Auger 7 + 5 = 12

Quizted Sister 7 + 9 = 16

E=MC^1 5 + 5 = 10

 

Har du hatt en hyggelig kveld, og lyst på flere tilsvarende?

Vipps en quizmaster (91779187) og tips en venn!

 

Og som nevnt: Straks flere spørsmål i hurtigrunden for de som ønsker!

Det viser seg at det bare er én vinner likevel, fordi Team M kun har 9 poeng i siste runde (feil på spm. 9). Dermed lever InItToWinIt enda mer opp til navnet sitt, med udelt seier! Gratulerer igjen!

 

Da gjør vi klare for bonusrunde!

Vi kjører ti kjappe spørsmål, man svarer etter hvert spørsmål. Ett poeng per rett svar, laget som svarer riktig først får et ekstrapoeng. Vareopptelling tar vi underveis. OK!

 

 1. Hvilket ekstremt kjent svensk band het Festfolket da de ble danna?
 2. Hva er navnet på den væpnete konflikten som varte fra 25. juni 1950 til 27. juli 1953, og som teknisk sett pågår enda, siden det aldri kom i stand noen fredsavtale?
 3. Hvem var det som for et drøyt tiår siden oppfordret oss til å ikkje fåkke med kjærligheten (vær så snill!)?
 4. I hvilken by utspant det meste av handlingen i serien «Friends» seg?
 5. Hva heter fuglen som ifølge myten gjenoppstår av sin egen aske?

Svarene så langt: Abba, Koreakrigen, Jon Olav Nilsen (og gjengen), New York, Fugl Fønix

 

Tabellen så langt:

Røde Auger 7

InItToWinIt 7

Team Antonsen 5

Optimist Opus 4

Prompalur 4

Stavern 0

 

Og vi fortsetter!

6. Hvilken bilprodusent står bak modellen Forester?

7. Hva kalles en planet som ligger utenfor vårt eget solsystem?

8. Frankrike er jo som kjent en stabil leverandør av problemer, men hvilken infeksjonssykdom er det som i Norge også er kjent som «franskesyken», «franssott» og «gallisk syke»?

9. Hva er kokkenes fagbegrep for å piske kaldt smør inn i en saus?

10. Hva er det de overtroiske mener man får oppleve dersom man kommer i skade for å knuse et speil?

Svarene på de siste fem:

 1. Subaru
 2. Eksoplanet
 3. Syfilis
 4. Montere
 5. Sju års ulykke

Det betyr, at vi har en resultatliste. Etter en fantastisk – og prikkfri – andre runde, gikk Prompalur forbi alt og alle, endte med 14 poeng og seier i hurtigrunden! Vi gratulerer! Husk å hente dere en premie på dertil egnet sted!

TABELLEN:

Prompalur 14

InItToWinIt 12

Røde Auger 10

Team Antonsen 8

Optimist Opus 7

Stavern 0

 

Nok en gang gratulerer til lagene InItToWinIt og Prompalur som stakk av med hver sin seier i kveld!

Takk for innsatsen til resten av lagene også, og andre følgere!

Husk å like, dele og tipse en venn eller to, så ses vi kanskje med enda flere konkurrenter og medquizere neste gang!

Med det sier vi takk for i kveld, godtfolk!

107 tanker om “Fredagsquizaksen 24.4.20

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s