Fredagsquizaksen 3.4.20

Snart klar for en ny runde med digital fredagsquiz!

Skrap sammen et lag og gjør dere klare. Husk å avtale på forhånd hvordan laget skal kommunisere dere imellom.

Spørsmåla kommer ett etter ett her, etterhvert som kvelden skrider fram. det blir to runder med ti spørsmål i hver runde.

Dere leverer svarene samlet etter hver runde. Svar legges som kommentar i denne posten.

Oppstart 20.00!

Klar?

Da er vi i gang!

Vi starter litt mykt, første spørsmål kommer her:

 1. Hva heter den store, åpne plassen midt i Bergen sentrum, som fungerer både som branngate og byens viktigste sosiale møteplass?
 2. Fullfør dette ordtaket, som er ment å beskrive at man er litt sein på avtrekkeren (eventuelt bare at man er fra Fredrikstad): «Han rir ikke samme dag som…»

Så minner quimaster om at svarene skal leveres samlet etter hver runde. Altså ingen grunn til å sende inn svarene nå fortløpende. Pust med magen, dette får vi til 😀

3. Hvem eller hva er det som inntil nylig har hatt ca. 19 000 ansatte, bemanner opp i takt med at andre bemanner ned, forvalter 1/3 av statsbudsjettet, men makter like fullt ikke å skrive sitt eget navn korrekt?

4. I hvilket land med i all hovedsak muslimsk befolkning, inneholder hovedstadens navn en kristen høytid – etter norsk skrivemåte?

5. Dette er ikke noe å drive med nå om dagen, men se for deg at du en gang i framtida står med den venstre foten på en grønn sirkel, høyre hånd på en gul og høyre fot på en rød, så spinner noen hjulet og du får beskjed om å ta venstre hånd på blå. Og den som tryner sist vinner!

Hva driver du sannsynligvis med da?

 

Minner om at man fortsatt ikke skal sende svaret etter hvert spørsmål. Minner også om at det er lov å sette på noe brukbar musikk på anlegget og fylle glasset sitt med noe godt. Det er byen som er stengt, verken stua eller kjøkkenet.

6. Hvilken statsleder har denne uka vakt oppsikt ved å hevde at korona-viruset best bekjempes med sauna og tungt brennevin?

I neste spørsmål skal vi prøve oss på en ny variant, vi får se åssen det går:

7. Oljefondet – eller Statens pensjonsfond Utland – er akkurat nå på ynkelige  9 772 milliarder norske kroner.

Har verdien på fondet gått opp eller ned i løpet av denne kvelden (altså når vi runder av andre runde)? Eventuelt om det har stått stille (velger du dette og får rett, får du eventuelt 2 poeng)

 

Går det greit, folkens?

Ok, fint. Vi prøver oss med spørsmål åtte. Som passende nok er henta fra nasjonale prøver for 8. klasse. Så her er litt hjemmeskole til dere alle sammen:

8. Fem venner er på tur og skal lage pannekaker.
De har 3 L røre, og de beregner 1,5 dL røre til hver pannekake.
Alle skal få like mange pannekaker.

Hvor mange pannekaker skal hver få?

 

Da er det på tide med et bonusspørsmål, folkens. Hvis dere er klare?!

Ok, bonusspørsmålet har følgende regel: Svaret skal sendes inn med en gang. I kommentarfeltet. Kun ett svar per lag. Laget som svarer rett først vinner ett poeng.

Bonusspørsmål: Hva er navnet på kampanjen som de siste årene har vært (mer eller mindre) organisert gjennom årets nest siste måned, og har som formål å rette oppmerksomheten mot prostatakreft (og egen ansiktspryd)?

Hurtigrunden

Aiaiai, mange riktige svar her. Movember var altså rett. På sekretariatet ser det ut til at Portforbudet stakk av med seieren på bonusspørsmålet, gratulerer! Der tar da med dere ett ekstra poeng i sammendraget.

 

Da puster vi med magen igjen, og gjør oss klare for spørsmål ni. Det er et ordinært spørsmål.

9. Hva heter den fem år gamle og hardt kritiserte tyske appen for deling av meldinger anonymt i nærområdet, mye brukt blant ungdom til kjente og tradisjonsrike folkesporter som mobbing og trakassering – nå også anonymt?

Siste spørsmål i runde 1 kommer her, folkens. Deretter blir det noen minutter til å se over svarene før innlevering.

10. NRK hadde for et par år siden en maratonsending der de skulle kåre Norges beste dikt gjennom tidene (det kaller jeg sakte-TV!). Man skulle kanskje tro konkurransen var avgjort på forhånd, programmet hadde ihvertfall lånt tittelen fra det kanskje mest kjente stykket til den antagelig største, norske dramatikeren. Hvilket stykke hentet de tittelen fra?

Det var første runde. Ta noen minutter til å fullføre svaret og sende det inn samlet i kommentarfeltet. Leveres innen 2105.

Da håper jeg alle har levert inn svarene sine. Retting starter straks.

Her får alle lag en oppgave, nemlig å rette laget som står rett under sitt eget lagnavn (det siste laget retter det øverste laget.

Da er besvarelsene lagt inn i kommentarfeltet, så gjenstår bare fasit:

Husk altså at dere retter for hverandre.

 1. Torgallmenningen
 2. Han saler
 3. Nav, eller NAV, som de selv insisterer på, på tross av Språkrådets gjentatte presiseringer av at det etter norsk standard må hete Nav.
 4. Gambia (Banjul)
 5. Du spiller antagelig selskapsspillet Twister. Eller koko.
 6. Hviterusslands president Aleksander Lukashenko
 7. Vent og se
 8. Fire
 9. Jodel
 10. Henrik Ibsens Peer Gynt (programmet het «Dikt og forbannet løgn»)

Hvis alle følger Team Antonsen og Hyttefolkets gode eksempler nå, så har vi straks en resultatliste etter første runde klar.

 

Da har vi lista etter første runde. Rett og slett jævlig jevnt i tet, det kan foreløpig se ut som om det er Oljefondet som vil avgjøre det hele, så her er det bare å kjøpe/selge aksjer, alt ettersom hva man har gambla på. Runde to starter om noen få minutter.

Tabellen:

Høgg, hor og heimatt 9 poeng

Elfarfar 9 poeng

Hyttefolket 9 poeng

Optimus 9 poeng

Quizted Sister 9 poeng

Team Antonsen 9 poeng

Realistene 9 poeng

InItToWinIt 8 poeng

Røde Auger 8 poeng

L-A-G 7 poeng

Slappe studenter 7 poeng

Coronation 7 poeng

Påskekyllingene 7 poeng

Portforbudet 6 poeng

Team Moss – Trondheim 6 poeng

TP&MamaG 6 poeng

Team Espeland 6 poeng

Sofakompaniet 5 poeng

Ballguttæne 4 poeng

 

 

Runde 2!

(Ja, det er sant: klager leveres til postvesenet, saksbehandlingstid må påregnes).

11. Musikk!

Hvem var det som i en sang fra siste halvdel av 90-tallet ikke lot seg imponere, verken av at du er rakettforsker, har utseendet med deg, at du har bil eller at du er en navngitt Hollywood-kjekkas, fordi alt hun vil er å bli holdt varm om natta?

12. Han har startet karanteneklubb der det primært dreier seg om venne seg til ensom- og kjedsomheten, pimpe rødvin og «ta tempen i pompen». Men hvordan ser Asbjørn Brekkes selvkomponerte karantene-kalender ut?

 

Gjør ellers oppmerksom på at Oljefondet akkurat nå står i 9767 mrd…

Men kvelden er enda ung.

 

13. Hvilket selvutnevnt direktorat har telefonnummer 93035290?

14. «Nei, det var ikke flyene. Det var skjønnheten som drepte udyret!» I hvilken ordentlig gammel filmklassiker er dette oversatte sitatet sluttreplikken?

 

Så har laget TP&MamaG gjort oppmerksom på at de hadde ramlet ut av lista. De har 6 poeng, og er med.

 

Spørsmål 15 commin’ up.

15. Da har vi kommet til et av livets store spørsmål, ikke minst aktualisert i disse dager: Hvordan skal dorullen henge? Med den løse enden på utsida eller på innsida av rullen, altså nærmest eller lengst vekk fra veggen?

NB! Quizmaster gjør oppmerksom på at det faktisk finnes et svar på dette.

Kjør debatt!

Så får vi gå videre, i håp om at det forrige spørsmålet ikke har skapt alt for mye håndgemeng.

16. De har møtt kyr, brilleslanger og kenguruer – men ingen monarker – og sunget om prinsesser, fiskehandlere, matpakker og mårdyr, og er tilsynelatende veldig opptatt av en øst-afrikansk hovedstad. Men hva for en kjip type inngår i tittelen til deres første animasjonsfilm?

 

Sekretariatet lurer jaggu på om vi skal kjøre et nytt bonusspørsmål. Er dere klare for det?

Ok, vi kjører på. Ett poeng til laget som svarer rett  først altså.

BONUS: Hva er verdens nest største land etter areal?

Ja, her var det mange som var kjappe. Og til og med noen som hadde rett!

Gratulerer til Quizted Sister for å ha stukket av med ett poeng. Canada er altså rett!

 

Da er vi klare for spørsmål 17. På tide med noe juicy…

17. Sexleketøyet We-Vibe har blitt veldig populært, fordi det kan styres via en app (så da trenger man ikke lenger være i samme rom for å stimulere hverandre, det er jo koselig). Men det har dukket opp skjær i sjøen også, hvorfor advares det nå mot dette leketøyet?

Dere skal få alternativer!

a) Det har ved flere anledninger hengt seg opp, slik at den heldige har vært helt utslitt når partneren kommer hjem

b) Ved dårlig nettilgang gir den dårlig effekt, og partneren kan dermed fremstå som dårligere enn han/hun egentlig er

c) Leketøyet har blitt hacket, slik at man teknisk sett kan bli tilfredsstilt av helt andre enn den man ønsket og trodde

 

Jaja, nok om det. Over til noe litt mer klassisk nerdete. Vi tar spørsmål 18.

18. Hvilket firesifret tall er med i alle filmer og produksjoner av den opprinnelige Star Wars-skaperen, og har etter hvert blitt et kultfenomen også andre nerdete filmskapere baker inn i sine filmer?

Vi nærmer oss slutten også på runde 2. Nest siste spørsmål her nå.

19. Hvilken høyaktuell true crime-serie har blitt omtalt som white trash Game of Thrones, og bragt blant annet gamle, eksentriske opptredener av Britney fram i lyset igjen?

Da har vi kommet til kveldens siste spørsmål, folkens. Skal bare ymte frampå om at Oljefondet akkurat nå har en markedsverdi på 9 784 mrd.

20. Hvis du skriver med touch-metoden, med hvilken finger skal du da skrive bokstaven L?

Det var siste spørsmål. Ta noen minutter til å fullføre, så leverer dere inn på samme måte som etter runde 1.

Innleveringsfrist 22:40.

Da håper jeg alle har levert, og vi gjør klar for å rette hverandre. Samme prinsipp som etter første runde: Rett laget rett under deres eget.

Her er svarene:

 1. Shania Twain (i låta That don’t impress me much, fra 1997)
 2. Den er inspirert av adventskalenderen i Skomakergata, og består av en blåfarget appelsin med rødfargete nellikspiker stukket inn.
 3. Elsedirektoratet, (eller egentlig bare Else Koss Furuseth i Koss til kvelds)
 4. King Kong (1933)
 5. Meningene er delte, og det virker faktisk som det er en viss kjønnsdeling her. Men faktum er at den skal henge med den løse enden ut. Dette kan vi si med sikkerhet, fordi det ble beskrevet allerede i 1891, da den første dorullen ble patentert – med medfølgende tegning! Og der henger altså fliken ut.
 6. Den fæle Rasputin (Knutsen og Ludvigsen)
 7. Det er C som er rett her, selv om de andre også kan ha inntruffet
 8. 1138 (opprinnelig fra George Lucas’ spillefilm-debut THX 1138)
 9. Netflix-serien Tiger King
 10. Høyre hånds ringfinger

 

Har noen rettet Elfarfar og Hyttefolket?

 

Dette var rett og slett jevnt, folkens!
Ryktene går om at et av lagene mobber – vi ber om at det tas på Jodel 😀

Og ganske som spådd: Oljefondet ble avgjørende.

Vi forholder oss selvsagt til Norges Bank og deres løpende beregning. Da vi var ferdig med kveldens spørsmål stod fondet i…

9 776 mrd. NOK.

Altså opp fire små milliarder!

(Siden den tid har det imidlertid sunket til 9 760, men samma det, kampen er avblåst)

 

Det betyr at ikke bare ble Oljefondet avgjørende, men bonusspørsmålet også!

Resultatlista, folkens:

Quizted Sister 21

Elfarfar 20

Hyttefolket 20

Realistene 20

Team Antonsen 19

Slappe studenter 19

Optimus 18

InItToWinIt 18

L-A-G 17

Høgg, hor og heimatt 17

Team Moss – Trondheim 15

Røde Auger 15

Coronation 14

Påskekyllingene 14

Portforbudet 12

TP&MamaG 11

Team Espeland 10

Ballguttæne 9

Sofakompaniet 6

 

Gratulerer med seieren til Quizted Sister! Den duggfriske premien hentes i nærmeste kjøleskap, og nytes i eget selskap! Det er jo tross alt det beste.

Takk til alle for innsatsen, og for en meget jevn prestasjon av en hel håndfull lag.

Til slutt en appell:

Har du hatt en hyggelig kveld, og lyst på flere tilsvarende? Vipps en quizmaster (91779187) og tips en venn!

Så kanskje vi ses igjen om bare noen dager, med enda flere deltakere og enda bedre spørsmål! 🙂

Fortsatt god kveld!

140 tanker om “Fredagsquizaksen 3.4.20

 1. 11) Shania Twain
  12) Kalenderen ser ut som et corona-virus, blå med røde tagger han «bare napper ut». A la appelsin med nellik.
  13) Else Kåss Furuseth – Elsedirektoratet
  14) King Kong
  15) den skal henge lengst vekk fra veggen/ut mot rommet.
  16) Rasputin
  17) c
  18) 1138
  19) Tiger King
  20) høyre ringfinger

 2. Team Moss – Trondheim

  Runde 2

  11) Shania Twain
  12) Appelsin med nellikspiker (aka Covid19).
  13) Misjon Norge
  14) King Kong
  15) Utsiden! Altså lengst vekk fra veggen.
  16) Rasputin
  17) Alternativ C
  18) 1138
  19) Twisted Sisters
  20) Ringefinger, høyre hånd

  100% Google FREE! Bonuspoeng?

 3. Runde 2.

  11 – Shania Twain
  12. Dorullkalender
  13. Direktoratet for folkeopplysning mot klimahysteriet
  14. Casablanca
  15. Den løse enden på utsiden altså lengst fra veggen
  16. Spøkelse
  17. Det kan hackes
  18. 1337
  19. Tiger King
  20. Høyre ringfinger

 4. 11. Rihanna
  12. Forbud sjenke i Oslo
  13. Furuseth fatphone
  14. Do máe
  15. Utifra veggen
  16. Aladin
  17. C) Sopp
  18. Drekk
  19. True crime
  20. Med rassa

 5. 11. Shania twain
  12. Appelsin med nellikspiker
  13. Pål tveiten
  14. Breakfast at tiffanys
  15. Lengst vekk fra utsiden av veggen
  16. Grevling
  17. A
  18. 6666
  19. Tiger king
  20. Høyre ringfinger

 6. Runde 2
  11. shania twain
  12. en blå malt appelsin med koronatutter i
  13. else kåss furuset
  14. king kong
  15. lengst vekk fra veggen
  16. rasputin
  17. C, den kan hackes (for øvrig et perfekt leketøy når ektefellen er i isolasjon og du bare er i karantene… (i disse dager) ).
  18. 1138
  19. tiger king
  20. høyre ringfinger

 7. Runde 2
  11. Shania twain
  12. Blå appelsiner med røde nelliker (som skal se ut som coronaviruset)
  13. Else Kåss Furuseth
  14. King Kong
  15. Utsiden
  16. Rasputin
  17. C) Den kan hackes
  18. 1138
  19. Tiger king
  20. Høyre ringefinger

 8. Runde 2
  11. Shania Twain
  12. En appelsin med nellikspiker som skal ligne på et corona virus
  13. Elsedirektoratet
  14. King Kong
  15. Med den løse enden på utsida
  16. Rasputin i Knutsen og Ludvigsen
  17. C
  18. 3000
  19. Tiger King
  20. Høyre ringfinger

 9. Runde 2
  11. shania twain
  12. en blå malt appelsin med koronatutter i
  13. else kåss furuset
  14. king kong
  15. lengst vekk fra veggen
  16. rasputin
  17. C, den kan hackes (for øvrig et perfekt leketøy når ektefellen er i isolasjon og du bare er i karantene… (i disse dager) ).
  18. 1138
  19. tiger king
  20. høyre ringfinger

 10. 11. Shania Twain
  12. En blåmalt appelsin med rødsprayet nellikspiker – som ser ut som et coranavirus
  13. Elsedirektoratet
  14. King Kong
  15. Lengst vekk fra veggen
  16. Rasputin
  17. C
  18. 1138
  19. Tiger King
  20. Høyre ringfinger

  Hilser forresten fra Else Kåss og ønsker dere alle en god påske

 11. 11. Shania Twain
  12. Appelsin
  13.
  14. King kong
  15. utsiden
  16.Knutsen og ludvigsen …
  17. c
  18.
  19.Tiger king
  20.høyre hånds ringfinger

 12. Tynn leveranse denne gangen, jeg vet. Men her er den:
  11) Shania Twain
  15) Med den løse enden på utsida
  17) c) Leketøyet har blitt hacket…
  20) Høyre ringfinger

 13. Jesus Quiztus ser fram til påske og endelig litt tid med familien (med unntak av fattern) og kryper derfor til korset og svarer:

  11. Shania Twain
  12. Blåmalt appelsin med rødmalte nellikspiker
  13. Elsedirektoratet
  14. King Kong
  15. Løs ende lengst ut fra veggen
  16. Rasputin
  17. Alternativ c)
  18. 1138
  19. Tiger King
  20. Høyre ringfinger for liten l og i tillegg høyre lillefinger for stor L

 14. 11. Shania Twain
  12. Fyrstikkeske
  13. Elsedirektoratet
  14. Citizen Kane
  15. Lengst vekk fra veggen
  16. Rasputin
  17. C
  18. 1977
  19. The tiger king
  20. Høyre ringfinger

  Lag: Rødeauger

 15. 11. Rihanna
  12. Forbud sjenke i Oslo
  13. Furuseth fatphone
  14. Do máe
  15. Utifra veggen
  16. Aladin
  17. C) Sopp
  18. Drekk
  19. True crime
  20. Med rassa

 16. 11: Shania Twain
  12: Blå appelsin med rd nellik
  13: Kåss til kvelds (Else Kåss Furuseth)
  14: King kong
  15: Utover (eller lengst fra veggen)
  16: Rasputin
  17: C: Det kan hackes
  18: 1138
  19: Tiger king
  20: Høyre ringfinger

 17. 11.Shania Twain
  12. En blåmalt appelsin med nellikspiker
  13. Smittedirektoratet
  14. King Kong
  15. Lengst fra veggen
  16. Razputin
  17. Hacking
  18. 1138
  19 Tiger King
  20. Høyre ringfinger

 18. 11. Shania Twain
  12. Rødvinskalender
  13. Friminutt
  14. Top Gun
  15. Løs ende på utsiden ut fra veggen
  16. Rasputin
  17. Alternativ C
  18.
  19. Tiger King
  20. Høyre ringfinger

 19. Realistene
  11. Riktig
  12. Riktig
  13. Riktig
  14. Riktig
  15. Riktig
  16. Riktig
  17. Riktig
  18. Feil
  19. Riktig
  20. Riktig

 20. Rødeauger:
  7/10

  11. Shania Twain
  x
  12. Fyrstikkeske
  0
  13. Elsedirektoratet
  x
  14. Citizen Kane
  0
  15. Lengst vekk fra veggen
  x
  16. Rasputin
  x
  17. C
  x
  18. 1977
  0
  19. The tiger king
  x
  20. Høyre ringfinger
  x

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s