Fredagsquizaksen 8.5.20

Her kommer Quizaksens fredagsquiz 8.5. fra klokka 20.

STRAKS KLARE FOR EN NY RUNDE MED FREDAGSQUIZ!

Spørsmåla kommer ett etter ett her, etterhvert som kvelden skrider fram. I kveld skal vi kåre to vinnere!

Først blir det to runder med ti spørsmål i hver runde. Dere leverer svarene samlet etter hver runde. Svar legges som kommentar i denne posten.

Så kjører vi en hurtigrunde med bonusspørsmål, her er det NYE regler for kvelden.

Meld på laget ditt i kommentarfeltet under.

 

God fredag, god frigjøringsdag, og velkommen til en ny runde med fredagsquiz her hos Quizaksen.no!

En god del lag har klart å melde seg på, opptil flere har sogar klart denne bragden opptil flere ganger, vi anser dermed at vi er klare for oppstart. Svarene leveres altså etter at ti spørsmål er stilt. Lykke til!

 1. Vi begynner litt «musikalsk» og spør: Hvilket instrument ble patentert i 1854, og har blitt spilt av blant andre Asmund Bjørken, Freddy Kristoffersen, Kikki Danielson og Astor Piazolla?

Sekretariatet ser for så vidt ingen grunn til å dvele lenge ved dette spørsmålet (ei heller ved instrumentet) og går videre til neste nøtt:

2. Hva het NRKs true crime-podkast om saken om den pensjonerte politispaneren som satt på tiltalebenken for grov korrupsjon og grov narkotikakriminalitet?

Vi forlater medier og kriminalitet for en stakket stund, og går over på mat- og kokkefaget:

3. Hva er kokkenes fagbegrep for å dele og skjære opp kjøtt, fisk eller fjærkre foran gjestene?

Nå som spiseplikten blir opphevet ved utestedene i landets byer, er det for så vidt ingen grunn til å late som man er spesielt opptatt av mat heller, så la oss skynde oss videre (eller skal vi si tilbake? Vi skal nemlig til underholdningens verden igjen):

4. Hvilken familiekjær (vedkommende bor i det minste hjemme) figur ble blant annet kjent for det kodete utsagnet LA8PV?

Det er på tide med en liten utfordring, venner. Vi kan jo ikke bare sitte her og svare på ting vi veit. La oss gå på jakt etter et årstall:

5. Dagens år:

I dag skal vi til året da en pianist ble spellemann, en partileder ble Nobelprisvinner, og en rekke personer takker for seg, deriblant én rockabilly-helt, én dobbelt verdensrekordholder, én suksessrik sanger og skuespiller, samt én på sitt vis suksessrik diktator. Tilfeldigvis vedtok en rekke land samme år et forbud mot kloning av mennesker, men det trenger jo ikke å ha noen direkte sammenheng.

Hvilket år?

 

Jaja, nok om år og tall, og tilbake til de store spørsmål; denne gangen ikke om livet, ikke om kjærligheten, men om døden:

6. Hva kalles den forhøyningen der kista står under begravelsesseremonien?

Og når vi først er inne på det, hvorfor ikke ta en titt på motsatt ende av skalaen:

7. Vi skal til navnetoppen i Norge, statistikken over hvert enkelt års mest populære navn for henholdsvis gutte- og jentebabyer. For noen år siden var både jente- og guttenavnet som lå øverst på denne statistikken inspirert av samme populære TV-serie, selv om det skal sies at ingen av navnene var helt ukjente på listene fra før. Hvilke to navn (vi kan røpe at det ikke er Juni og Jens-August)?

Vi får gå litt videre, og det er vel på sin plass med litt matematikk:

8. Denne problemstillingen kan kanskje høres noe makaber ut, men verden har sikkert sett mer merkverdige problemstillinger: Når halvannen katt klarer å fange halvannen mus på halvannet minutt; hvor lang tid bruker én katt på å fange seksti mus?

Nok om det, vi får sette over til markedsavdelinga:

9. Produsenten av hvilket produkt mente i sin tid at «én dråpe er nok»?

Da har vi kommet oss til siste spørsmål i første runde. Vi tar noen minutter til å fullføre svararket før innlevering, så kommer svarene og retting av hverandres svar. Men først altså:

10. Hva er halvannen tredel av hundre?

Det var siste spørsmål, folkens. Bare å knote ned de siste svarene og sende inn!

Vi setter innleveringsfristen til 21.05.

Det ser ut til at alle lagene har levert, og ikke nok med det: De har levert godt!

Vi retter hverandre, det vil si at hvert lag retter laget som står under sitt eget. Det siste retter det første.

Svarene:

 1. Trekkspill
 2. Purk eller skurk
 3. Transjere
 4. Marve Fleksnes
 5. 1998. (Leif Ove Andsnes, John Hume. Carl Perkins, Florence Griffith Joyner, Frank Sinatra og Pol Pot døde.)
 6. Katafalk
 7. William og Nora
 8. 90 minutter
 9. Zalo
 10. 50

 

Da har vi jaggu en resultatliste klar folkens, etter første runde er stillinga som følger:

Team Antonsen 10

Optimus Opus 9

Røde Auger 8

Fyll inn feltene 7

Prompalur 7

Quizted Sister 6

Frigjorte quizere 6

 

Og heng på, vi er straks i gang med runde nummer to!

 

Da er det på’n igjen, folkens! Det er på tide med litt religion – eller er det det?

11. Boka «Bibelen på 100 minutter» er selvsagt tilgjengelig som lydbok. Med Kåre Conradi som innleser (akkurat dét er muligens ikke like selvsagt, men uansett): Spørsmålet er hvor lang tid han bruker på å lese den. Bruker han kortere tid, lengre tid – eller klokker han jaggu inn lesinga på 100 minutter?

Det er tross alt fredags kveld folkens, og hva passer vel bedre enn et spørsmål om søtsaker:

12. Hvilken norskprodusert sjokolade, med akronymt navn etter et geografisk område i en europeisk hovedstad, fikk såvidt oppleve vårt eget årtusen før den ble trukket tilbake tre år etter lansering, grunnet lave salgstall?

Det er jo tross alt jubileum i dag, så hvorfor ikke benytte anledninga til å dyrke nasjonalfølelsen litt ekstra:

13. Hvor var det man i forbindelse med 200-årsmarkeringa av den norske grunnloven kunne få med seg påskekrimmen om Den forsvunne grunnlovspennen?

Vi har tidligere i kveld vært innom noen av livets store spørsmål, men har vel enda ikke sneiet innom det viktigste. Så da er det vel på høy tid:

14. Hvor mange deltakerlag var det i tidenes første fotball-VM?

Okei da, vi skal ta litt mer om mat og denslags, i det minste spiselig tilbehør (selv om det kanskje er delte meninger om produktet vi skal til hører hjemme i denne kategorien):

15. Alle som har sans for garnityr på pølsa (hvis det er lov å si), har vært borti tilbehøret sprøstekt løk. Den mest solgte varianten i Norge heter PS Sprøstekt Løk, og spørsmålet er: Hva i all verden står PS for i denne sammenhengen?

Vi er faktisk ikke helt ferdig med bokstavleken for kvelden (faktisk har vi knapt begynt). Vi skal nemlig til et anagram i neste spørsmål:

16. Hvilken norsk idrettsprofil skjuler seg bak anagrammet cash grinebiter ?

La nå bokstaver være bokstaver, vi tar en tur tilbake til dette med tall:

17. Hvordan får du åtte åttere til å bli 1000?

Folkens: Hva er vel en kveld om livets store spørsmål, dersom vi ikke kommer innom kjærligheten? Vi skal til en som virkelig visste hva det dreide seg om, og ikke lot sjansen til litt kjærlighet gå i fra seg:

18. Hva het den amerikanske skuespilleren som var 99 år da hun døde, og som hadde som tradisjon å gifte seg hvert tiende år (hun hadde ni ekteskap bak seg), og mente om seg selv at hun var en excellent housekeeper… («Everytime I get a divorce I keep the house»)?

 

Vi nærmer oss slutten på hovedrunden med stormskritt, venner. Men også i kveld skal vi ha en hurtigrunde etter hovedrunden. Denne gangen med en ny vri. Så følg med!

Men først et par spørsmål til, og vi begynner med ett som skoleelever har fått svare på før dere, det er nemlig hentet fra nasjonale prøver:

19. Tyrone Curtis Bouges er den laveste spilleren som har spilt i NBA.
Han er 5 fot og 3 inch høy.

Én fot er 30,5 cm, og én inch er 2,5 cm.

Hvor høy er Tyrone Curtis Bouges, målt i centimeter?

 

Da har vi kommet oss til siste spørsmål, også nå tar vi noen minutter til å finpusse svaret før innlevering (husk å skrive på lagnavn). Men til  spørsmålet, og la oss konsentrere oss om våren:

20. Til vedkommendes forsvar skal det sies at han ikke levde i 2020, da hadde han kanskje valgt annerledes, men altså, likevel! Hvem i all verden var det som i sin tid valgte seg april?!

Innleveringsfrist: 22.35

Da har alle levert, og vi er klare for retting. Samme prinsipp som etter første runde: Vi retter hverandre. Men da er det jo alltids en fordel å ha svarene, så her er de:

SVAR:

 1. Han bruker 2 timer og 11 minutter – for som de sier på Storytel: «Total spilletid er 130 minutter, ettersom høytlesning tar noe lengre tid».
 2. SOHO
 3. På Tines melkekartonger
 4. I VM i Uruguay 1930 var det 13 lag(!). Lykke til med å sette opp gruppespillet!
 5. Progress Snack(!)
 6. Landslagstrener for håndballherrene: Christian Berge
 1. 888 + 88 + 8 + 8 + 8 = 1000, eller (8888-888)/8 = 1000
 1. Zsa Zsa Gabor
 2. 160 cm
 3. Bjørnstjerne Bjørnson

Da har vi jammen meg fått et vinnerlag i kveld også! Med full pott er det bare å gratulere Team Antonsen med seieren, stor applaus! De kan dermed hente seg en (eller hver sin) duggfriske enhet i kjøleskapet og gjøre seg klar for hurtigrunden som kommer straks.

Tabellen:

Team Antonsen 10 + 10 = 20

Optimus Opus 9 + 9 = 18

Prompalur 7 + 10 = 17

Røde Auger 8 + 8 = 16

Fyll inn feltene 8 + 7 = 15

Quizted Sister 6 + 8 = 14

Frigjorte quizere 6 + 4 = 10

 

Hvis du har hatt en hyggelig kveld og har lyst på flere tilsvarende, hjelp til med rekruttering, lik og del arrangementet. Vipps en quizmaster (91779187) og tips en venn!

Straks: Hurtigrunde med nytt konsept! Inshallah.

 

YES, da er vi klare for en ny hurtigrunde, godtfolk! Og som nevnt: Nytt konsept.

Sånn er reglene: Først må dere velge om dere (fortsatt) vil være lag eller svare hver for dere.

Dere får straks en lenke til en digitalquiz. Gå inn på den, svar etter beste evne, og send inn. Kun ett svar per lag/deltager. Det er ett poeng per riktig svar. MEN: Den som svarer først får ett ekstra poeng i sammendraget.

Hvor lenge tør du vente? 🙂

Her er lenka:

Hurtigrunden

Lykke til!

 

Sekretariatet kan røpe at foreløpig har ingen alt rett.

Vi tar oppsummeringa 23.45. Og kanskje et kjapt bonusspørsmål eller to.

 

Ok, tid for oppsummering! Skal si det er jevnt! (Og skal si det er vrient å stave Pulitzer! :D)

Her er resultatene:

Team Prompalur: 10 av 12

Team Antonsen: 10 av 12

Monica: 10 av 12

Paal: 10 av 12

Martin: 8 av 12

Og raskest i kveld: Team Prompalur! Hele ett minutt og 26 sekunder før andreplassen.

Ekstrapoenget gir en total på 11, og altså seier! Vi gratulerer!

 

Husk fortsatt å like og dele, godtfolk!

Og orker vi mer?

«JA!», sa folk, «vi orker mer!» Så da blir det sånn.

Én runde, fem spørsmål, svar etter hvert spørsmål. To poeng for rett, ett ekstrapoeng til første riktige svar.

 

 1. I hvilket år ble det lovlig å stå på skateboard i Norge?
 2. Fra hvilket land kommer tørstedrikken Jägermeister?
 3. Det er rart å tenke på det nå, men det fantes faktisk en tid før tivolipresidenten Donald Trump. Hvem var president i USA før vedkommende som var president før Donald Trump?
 4. Hva er det norske navnet på planeten Tellus?
 5. I hvilket tiår hadde FN sist en kvinnelig generalsekretær?

La oss ta svarene først: 1989, Tyskland, Bush jr., Jorda, aldri

Så resultatene:

Team Antonsen: 14(!)

Optimist Opus: 10

Prompalur: 8

 

Gratulerer (igjen!) til Team Antonsen, med nok en seier!
Gratulerer og takk for innsatsen til alle dere andre! Med litt flaks og god glid ses vi her igjen om ikke lenge. Og med litt hjelp blir vi enda flere!

Fortsatt god kveld og god fredag (eller lørdag er det visst nå), godtfolk!

 

54 tanker om “Fredagsquizaksen 8.5.20

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s