Fredagsquizaksen 10.6.16

Vi må innom litt feiring, sykling, geografi, fjernsynshistorikk, fortellerteknikk og krigføring, før vi kan runde av inn mot helga med en klassisk film- og seriefigur.

Du får med deg et lykkeønske på veien!

 

 1. I dag starter fotball-EM for herrer, men det er nok ikke primært derfor Christiano Ronaldo og hans slektninger og barndomsvenner jubler og feirer akkurat nå. Så hva kan da være grunnen?
 2. Hva heter det japanske selskapet som er verdens største produsent av girsystem for sykler?
 3. Hva er navnet på Frankrikes oversjøiske departement som ligger helt nord i Sør-Amerika?
 4. Hvilket program hadde flest norske tv-seere av åpningsseremonien under OL på Lillehammer i 1994 og finalen i Eurovision Song Contest i Oslo i 1996?
 5. Hva er den latinske betegnelsen på fortellerteknikken der man starter opp midt i handlingen uten å gå den tunge veien om en innledning?
 6. På denne dag for 49 år siden avsluttet en intens krig mellom flere stater i Midtøsten. Hvor lenge hadde denne krigen da pågått?
 7. Hvilken figur er gestaltet av både Kirk Alyn, George Reeves, Tom Welling og Henry Cavill? Figurens far ble i sin tid spilt av selveste Marlon Brando.

 

SVAR

 1. Det er Portugals nasjonaldag. Parabéns!
 2. Shimano
 3. Fransk Guyana
 4. Eurovisionen var nok mest populær, med over 2,1 millioner seere, mot fattige 1,99 millioner seere av åpningsseremonien. Men så gikk da også ESC-finalen av stabelen på 18.mai…
 5. In medias res
 6. I hele seks dager (derav navnet: Seksdagerskrigen)
 7. Supermann. Og jada, Christopher Reeve er nok marginalt mer kjent.