Fredagsquizaksen 3.6.16

I dag blir det litt politikk, både historisk, geografisk og diplomatisk dagsaktuell sådan. Og så blir det også plass til litt fotball, norsk kommunekåring, skuespill og TV-serier, og ikke minst: Ferieforberedelser. Lykke til!

 

 1. Hvilket europeisk land feirer i dag tiårsjubileum som uavhengig nasjon?
 2. Hva ble resultatet i denne ukas viktige herrelandskamp i fotball mellom Noreg og Island?
 3. Han er som vanlig i godt lynne, og denne uka har han gått til verbal krig og diplomatisk storkonflikt mot Tyskland, grunnet omtalen av Tyrkias folkemord på armenerne for ca. hundre år siden som nettopp folkemord. Men hva heter Tyrkias sjarmtroll av en president?
 4. Forbrukerrådet har nylig offentliggjort sin årlige kåring av landets beste kommune. Ved en inkurie ble det ikke Moss denne gangen, men en liten øykommune på Vestlandet, som nok er best kjent for den tyske ubåten som ligger i havområdet utenfor og lekker kvikksølv. Hva er navnet på kommunen?
 5. Hvilken skuespiller har gått den lange veien fra å sjekke damer i «Friends» på 90-tallet til å kjøre biler i «Top Gear» nå?
 6. Hvor lenge er et ordinært norsk pass for personer over 16 år gyldig?
 7. Hva heter den store, åpne plassen midt i Bergen sentrum, som fungerer både som branngate og byens viktigste sosiale møteplass?

 

SVAR

 1. Montenegro
 2. Hjemmelaget klarte på mirakuløst vis å slå den EM-klare stornasjonen Island 3-2(!)
 3. Recep Erdogan
 4. Fedje
 5. Matt Le Blanc
 6. I 10 år
 7. Torgallmenningen