Luke 4

På dagen for Språkrådets lansering av Årets nyord (som tradisjonen tro slett ikke er et nytt ord, men snarere en mer eller mindre fantasifull sammenstilling av allerede eksisterende og nokså trauste, norske ord), er det på sin plass med et spørsmål om et langt mer interessant fenomen i vår hjemlige ordfauna:

«Panta Rei», sier man gjerne, om man vil vise til alle tings iboende evne til å forandre seg. Og det viser seg at også språket er gjenstand for bevegelse. Vi skal nemlig til et ord som i norsk tekst og tale har blitt gjenstand for en metatese – foreløpig uten at nevnte språkråd har fulgt opp med å endre offisiell rettskrivning. Ordet er et kjønnsnøytralt ord på sju bokstaver, interessant nok med flere opplistinger i Nynorsk- enn i Bokmålsordboka. Sekretariatet våger påstanden at ordet både uttales og skrives feil (i det minste uten bruk av retteprogram) av de fleste norske språkbrukere, det finnes til og med et firma som har valgt seg feilstavingen som navn, angivelig fordi de mener det funker bedre i deres bransje. Men det er den offisielle varianten vi er ute etter i dag.

Hvilket ord?

 

Svaret sender du som kommentar nederst på denne sida innen klokka 23.59. Fasiten kommer rett over midnatt, og ditt svar blir ikke synlig for andre før dette. Reglene er som vanlig: Rett svar innen en time (klokka 13:17) gir laget tre poeng, rett svar innen midnatt gir to poeng. Delvis rett svar kan gi ett.

Og naturligvis: Alle hjelpemidler er tillatt!

16 tanker om “Luke 4

  1. Dette har vi jo smakt før! Sist nå i helga som var. Gøy ord! Overraskende var det at det skrives FLUIDUM og ikke fludium som i hvert fall jeg alltid har sagt! Tungegymnastikk der altså.

  2. Om det er for at de var en smule bedugget av eget håndverk når de bestemte firmanavn vites ikke. Men firmaet Fludium AS er i alle fall leverandør av håndverkslaget øl og cider.

    Fludium er like irriterende som plenium…

    I fin galopp mener Rideklubben at svaret må være fluidum.

  3. Familien Hverdagsen brukte litt tid på å komme fram til svaret, mest fordi alt fløt…, men nok om det, vi svarer: Fluidum (og ikke Fludium, som feks ølbryggerne i Fludium AS bruker)

  4. Dagen rant unna med interessante kandidater, før svaret sakte men sikkert seg inn, vi går for Fluidum. Som nok oftest blir til Fludium blant folk flest- og en leverandør av leskende godsaker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s