Luke 16

Svaret på dagens spørsmål kan man trygt si at det går tolv av på dusinet, samtidig kan man også si at det akkurat er plass til 45. Og det er egentlig ganske mye, til å være så kort. Selve firmaet har emigrert, men beholdt sitt opprinnelige navn – som egentlig er en forkortelse for det opprinnelige produktet. Det er faktisk ganske så brutalt, men likevel smakfullt og lekent, og med en nærmere 100 år lang historie, og opprinnelig designet for å hjelpe med røykeslutt. Hvem eller hva skal vi til i dagens luke?

 

Svaret sender du som kommentar nederst på denne sida innen klokka 23.59. Fasiten kommer rett over midnatt, og ditt svar blir ikke synlig for andre før dette. Reglene er som vanlig: Rett svar innen en time (klokka 12:30) gir laget tre poeng, rett svar innen midnatt gir to poeng. Delvis rett svar kan gi ett.

Og naturligvis: Alle hjelpemidler er tillatt!

20 tanker om “Luke 16

 1. Først laget som et alternativ til røyking, for å så bli del av lørdagskveldene for små barn som gladelig «knakk» nakken på Donald, Askepott eller Dumbo vil Pikene si er en reise i seg selv. Det at det også reiste fra Østerrike til USA, men beholdt navnet som alle kjenner, enten det kommer i 12 pkn eller i esker a’ 45gram var nok en god avgjørelse.

  Vi skal i dag selvsagt til lørdagsgodtets konge, PfeffErminZ eller PEZ.

 2. Etter en lang dag med undersøkelser, spekulering, grubling og dess like må Svadamene rett og slett mistenke at vår kjære quizmaster har en feil i oppgaven sin. Vi har vært innom alt fra pastiller, til stresslesser, via våpen og tilbake til pastiller. Det kan jo virke noe brutalt at man må knekke nakken på en liten figur for å få en godbit, men det er sannelig både lekent og smakfullt også. PEZ var opprinnelig ment som et alternativ for røykere og hadde visstnok en voksen mentolsmak. Hver pakke inneholder tolv PEZ, og selve PEZ-logen består av 44 (førtifire, og altså ikke førtifem som quizmaster foreslår) små PEZ, noe som jo i sannhet er ganske imponerende når logoen består av tre bokstaver. PEZ er en forkortelse for Pfefferminz.

 3. Fuck it. Equipatien gjetter på at vi skal til Østerrike og naziknasket PEZ, som er en forkortelse for Pfefferminz – altså det opprinnelige produktet; peppermyntepastiller som i følge oppfinneren skulle bistå i røkeslutt. Vi kan jo mene mye om sentraleuropeiske helseteorier, men faktum er at en PEZ-pakke inneholder 12 drops og veier 45 gram. Og det er barbarisk å knekke nakken på en eller annen figur, om enn aldri så leken, for å få ut noe smakfullt, altså sammepressa sukker med noe smakstilsetning.

 4. I dag skal Jesus Quiztus til det som sannsynligvis er Wiens mest berømte oppfinnelse kanskje bortsett fra kjøtt direkte i tarm, nemlig PfeffErminZ, best kjent som PEZ. Dette produktets serveringsmekanismes nokså brutale halsbrekking er i sine utallige former blitt en ikonisk. Firmaets logo består av 44 PEZ og teller man med helheten, får man 45.

  I sin opprinnelige konsentrerte peppermynte i lighterform, var den ment som et alternativ til røyking, eller i det minste alternativ til røykånde.

 5. Vi skal til PEZ

  I 1927 ble PEZ-godteriet funnet opp i Østerrike. Det skjedde i Wien, og ble oppfunnet av Eduard Haas.
  Navnet PEZ ble laget ved å ta den første, den midterste og den siste bokstaven fra det tyske ordet PfeffErminZ. Pfefferminz betyr peppermynte, og det var dette som var den aller første smaken på PEZ-godteriet.
  Opprinnelsen til dette godteriet var at Eduard Haas var motstander av røyking, og ønsket å skape en velsmakende tablett for voksne  røykere for å dempe røyklukten. Haas ønsket at PEZ godteriet skulle bli et godt alternativ slik at det skulle bli enklere å stumpe røyken. På denne tiden ble PEZ-godteriet ble solgt i små tinnbokser.
  En Pez dispenser inneholder 12 stk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s