Fredagsquizaksen 28.10.16

I helga tar vi en titt på flotte navn, gamle brettspill, bergenske særegenheter, litteratur, ord og uttrykk, sport og spill, før vi runder av det hele med litt transatlantisk historie. Lykke til!

 

 1. Navn er som kjent gratis, og det er det jo mange som veit å benytte seg av. Men hvor kan vi møte den ellers noe lurvete sjarmøren som lyder det fjonge navnet Giovanni Wilson Ivan Günther Nilsen Thomas O’Malley?
 2. Hvor mange felter var det på det opprinnelige Monopol-brettet?
 3. Tenk deg at du er i Bergen og skal ta den overjordiske T-banen/Metroen som tidligere i år ble utvida med sju km, og som i en hvilken som helst annen by ville hete nettopp T-bane eller Metro? Hva må du kalle framkomstmiddelet for at de innfødte skal forstå hva du mener?
 4. Hvilken kommende nobelprisvinner i litteratur har skrevet romanene «Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping», «Kafka på stranden» og «Norwegian wood», (Og kommer vedkommende til å ta telefonen når Svenska Akademin ringer for å overbringe nyheten neste år?)
 5. Hva kalles med et fagbegrep på sju bokstaver en såkalt spaghettisil, eller kjøkkensil til å sile vekk vannet fra pasta, salat, grønnsaker og annet med?
 6. Hva var – kanskje litt overraskende – den maksimale poengsummen man kunne oppnå på ett skudd under finalene i skyteøvelsene i sommerens OL?
 7. På denne dag for en del år siden ble Frihetsgudinnen avduket, som en gave til det US-amerikanske folk. I hvilket år var dette, og hvem var det som skjenket gaven?

 

SVAR

 1. I Disney-klassikeren «Aristokattene»
 2. 40
 3. Bybanen
 4. Haruki Murakami (men ingen kjenner hans telefonvaner. Det kan jo hende han er like opptatt som Robert Zimmerman)
 5. Dørslag
 6. 10,9
 7. Gaven ble gitt av Frankrike i 1886